İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artırma projesi kapsamında Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu’ndan kullanacağı 28 milyon Euro tutarındaki kredinin sözleşmesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve IFC Avrupa ve Orta Asya Altyapı ve Doğal Kaynaklar Bölüm Müdürü Elena Bourganskaia arasında imzalandı. İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan ile İZSU Genel Müdür yardımcılarının da hazır bulunduğu imza töreni, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun makamında gerçekleşti. IFC ile imzaladıkları yeni kredi anlaşmasının, İzmir’in alt yapısını güçlendirme çalışmalarına önemli bir katkı sağlayacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yüzülebilir Körfez” hedefiyle yürüttüğümüz çalışmalarda ciddi bir payı olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. faz ünitesi yatırımını gerçekleştirerek arıtmamızın kapasitesini artıracağız. IFC’ye desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum” diye konuştu. İzmir’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden IFC Avrupa ve Orta Asya Altyapı ve Doğal Kaynaklar Bölüm Müdürü Elena Bourganskaia da, eski dostun yeni dosttan her zaman daha iyi olduğunu ve İzmir’in “eski dost” olduğunu söyledi. Bourganskaia, IFC olarak çevre yatırımlarına destek olmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, kredinin 2013 yılı Aralık ayından itibaren kullanılmaya başlanacağını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, IFC’den bu yıl trafik yönetimi sisteminin geliştirilmesi ve acil durum müdahale araçlarının alımı amacıyla geçtiğimiz Aralık ayında 45 milyon Euro tutarında bir finansmanı daha Hazine garantisiz ve teminatsız olarak sağlayarak, yabancı sermayenin Büyükşehir Belediyesi’ne olan güvenini ve mali gücüne verdiği onayı belgelemişti.

 
Arıtma kapasitesi yüzde 36 artacak

Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde halen birbirine paralel 3 ayrı faz bulunuyor. Dördüncü faz devreye girdiğinde, günde 604 bin 800’den metreküp olan atık su arıtma kapasitesi yüzde 36 oranında artarak 820 bin 800 metreküpe ulaşacak.  Günlük kapasitesi 216 bin metreküp olan 4. faz ünitesi 1 milyon 80 bin kişiye hizmet verecek. Böylece günde 24 saat kesintisiz olarak çalışan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde gerekli bakım ve yenilemelerin daha iyi yapılabilmesi ve yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilmesi mümkün olacak. Mevcut arıtma tesisinde olduğu gibi, yeni inşa edilecek arıtma hatlarında da, atık su tamamen biyolojik yöntemlerle arıtılacak ve hiçbir kimyasal madde kullanılmayacak. İZSU 4. faz ünitesinin projelerini tamamladı; yapım ihalesine çıkmaya hazırlanıyor.