Onlarca aracı kül edip, 5 işyerine zarar veren ve milyonlarca liralık zarara yol açan yangına, site girişindeki oto pazarının trafiği kilitleme noktasına getirdiği, bu nedenle itfaiye araçlarının geç müdahale ettikleri savunuldu. Site yönetimi ve işyeri sahipleri, site içinde sahipleri tarafından terk edilen yüzlerce hurda ve tamir edilmesi gereken araç bulunduğunu, onların da her an yanabileceğini kaydedip, araçların siteden kaldırılmasını istedi.

Buca İlçesi'ndeki 6'ncı Oto Sanayi Sitesi'nde hurdalık ve otluk alanda dün başlayan yangın, kuvvetli rüzgarın da etkisiyle hurda ve tamir bekleyen araçlara sıçradı. Burada araçların yakıt depoları büyük bir gürültüyle patladı. Metrelerce yükseğe ulaşan alevler, yakındaki işyerlerine de sıçradı. Büyük bir alanda etkili olan yangına 20'den fazla itfaiye aracı, 5 su tankeri ile müdahale edildi. Ayrıca işyeri sahipleri ve çalışanları da canları pahasına alevleri söndürmek için mücadele verdi. Güçlükle kontrol altına alınan yangın bölgesinde soğutma çalışmaları saatlerce sürdü.

OTOPAZARI TRAFİĞİ KİLİTLEDİ

Osman Yüksel Serdengeçti Bulvarı'nda 2010 yılından bu yana yasal olmayan bir şekilde oto pazarı kurulduğunu, bunun kaldırılması için ilgili tüm kurumlara dilekçe verdiğini belirten 6'ncı Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Demirtaş, ancak oto pazarının kurulmaya devam ettiğini kaydetti. Yol kenarındaki önlemlerin faydasız kaldığını dile getiren Demirtaş, "Dün sabah sanki içimize doğdu, buradaydık. Kendi küçük otomobilimizle sanayi sitesine yoğunluktan giremedik. Polisi aradım, adresi verdim, 'Yangın çıksa kül olacağız, hastamız olsa ölüp gidecek' dedim. 'Tamam' dediler trafik ekibi gönderdiler ama bunlar geçici çözüm. Eğer bu oto pazarı burada olmasa ve trafik kilitlenmese, yangın büyümeyecekti. Çünkü itfaiye araçları bulvarda takıldığı için dakikalarca sonra yangına müdahale edebildi. Oto pazarının, yer gösterilerek kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

TERK EDİLMİŞ YÜZLERCE ARAÇ

Sanayi sitesinin bir çok noktasına sahipleri tarafından terk edilmiş araçları sitenin içindeki yerlerde toplamak zorunda kaldıklarını vurgulayan 6'ncı Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Özdaş, "Sitenin kuzey kısmında başlayan yangın, batı bölgesine kadar ulaştı. Buradaki büyük otoparka yaklaşık 100 metre kadar yaklaştı. Eğer ki o kıvılcımlar, büyük otoparka sıçrasaydı büyük bir felaket olurdu. LPG tankı ve yakıt deposu takılı halde birer bomba olan bu araçların da yanması halinde sitenin yarısı yok olurdu. Risk hala var. Sanayi sitesi Çevre Yolu'nun hemen yanında biri sigara izmariti atsa, otlar tutuşsa yine aynısı olacak. Yüzlerce araç var burada, günlük ortama bin 500- 2 bin araç giriyor bu siteye. Acil çözüme ihtiyacımız var" dedi.

YALNIZCA BİR DÜKKANDAKİ ZARAR 1 MİLYON TL

Yangında zarar gören işyerlerinde hasar tespit çalışmaları sürüyor. En büyük zararın kendi işyerinde oluştuğunu belirten 38 yaşındaki Mert Hasan Altıntaş, "Servis işletiyorum, düne kadar her şey çok güzeldi. Ancak dün otluk alanda çıkan yangın işyerlerimize sıçramış. İş yapamaz haldeyiz. Sadece bizimle ilgisi olan 8 araç tamamen yanmış durumda, 7 araç kısmen zarar gördü. Dış etkenler nedeniyle bu zararı biz yaşadık. Yaklaşık zararımız 1 milyon TL civarında. Ben bunun altından kalkamayacağım. Yetkililerin vicdanına bırakıyorum. Bu cenazeyi kaldırmamız gerekiyor. İşyerimizde sigorta yoktu, onun tarihi de geçmiş, kurtarabildiğimiz de ortada zaten" diye konuştu.