CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun telgraf ile katılımcılara Gezi Parkı mesajını ilettiği açılış törenine parkın yapıldığı Fırat Mahallesi sakinleri büyük ilgi gösterdi. Buca’da sahne alan Nokta Tiyatrosu sanatçıları ile İzmirli Sahne Tozu Tiyatrosu sanatçılarının da katıldığı Gezi Parkı açılışında Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı eşi Oya Tatı ile katıldı. Açılışta, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, belediye ve il genel meclisi üyeleri  ve çok sayıda sivil toplum örgütü başkanı ve yöneticisi de hazır bulundu.

Açılış töreninde konuşan, Fırat Mahallesi Muhtarı Feramuz Eroğlu, “Gezi Parkı” isminin mahallesinde bir parka verilmesinden dolayı teşekkür etti. Eroğlu, Fırat Mahallesi’nin kaderinin 2009 seçimlerinden sonra Başkan Ercan Tatı ile değiştiğini belirtirken, önceki üç dönemde hizmet alamadıklarını anlattı. Mahallesinde 3 yeni parkın yapıldığını, yolların, kaldırımların, altyapı eksikliklerinin bu dönemde giderildiğini kaydeden Eroğlu, “Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ve ekibine çok teşekkür ediyoruz”  dedi. 

CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül ise konuşmasında Gezi Direnişi’ne katılan gençlerin bu ülkenin geleceği için yaşamını yitirdiğini anımsattı. Gül, “Gezi direnişçileri rahat uyusun. Buca halkı sizin düşüncelerinizi sonsuca kadar sürdürecektir” dedi.

 
Gençlerin direnişi bir milat


Açılışta konuşan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı,  Gezi Direnişinin hemen ardından bu mücadeleye katılan ve yaşamını yitiren Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan’ın yanı sıra çok sayıda gencin yaralandığını hatırlattı. Başkan Ercan Tatı, 1923’te Cumhuriyet’i kuran Mustafa Kemal Atatürk’ten 2023 yılında rövanş almaya çalışanların olduğu bir ortamda Gezi Parkı’nı açtığı için heyecanlı olduğunu da kaydetti. Açılış öncesinde ekrana gelen ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun hakkındaki sözlerini de anımsattı.  Eroğlu’nun AKP İl Başkanı ile kendisini cezalandırma talimatı verdiğini belirten Tatı şöyle konuştu:


Durduramazsınız…

“İstediği kadar sayın Bakan bizi durdurmaya kalksın biz burada iş yapacağız.  Ve 2023 deki rövanş hayallerinize inat 2023’te de öyle bir Türkiye yaratacağız ki çocuklarınız sizlerden utanacaklar. Ne yapmışsınız diyecekler. İyi ki bu Cumhuriyeti kuran bu devleti kuran Mustafa Kemal Atatürk,  Cumhuriyet Halk Partisi’ni kurmuş da sizin önünüze geçip size dur demiş diyecekler. Gezi Parkı aslında bir milattır. Kendini siyaset üstü doğa üstü Türkiye üstü görenlerin sallandığı ilk gündür. Ve o gün Cumhuriyetin teslim edildiği gençlik öyle bir ayağa kalkmıştır ki olaya fiilen el koymuştur. Türk gençliği olaya fiilen el koymuştur ve buralara kadar gelmiştir. Onun arkasından 17 aralıklar gelmiştir. Biz bir üniversite kentiyiz bunu gezi olaylarında da gördük. Buca sokaklarında her gece 25-30 bin gencimiz yürüdü. Hepsi Türk vatandaşıydı partili de değildi ve hepsi gerçeği gördü.”

Unutturmayacağız

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı,  Mustafa Kemal Atatürk’ü unutturmak isteyenlere inat unutturulmayacağını da ifade ederken, sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz biliyorsunuz belediye başkanlığında Cumhuriyet Halk Partisi bayrağıyla tam 39 yıl sonra buraya geldik. Tam 39 trilyon borcun üzerine geldim ve sonuçta bu borç 15-16 trilyona geriledi. Ve bu ilçenin ilklerini yaptık ve yapacağız. Ama unutmamak ve unutturmamak için bir şeyler daha yaptık Türkiye’de biz ilk kez Üç Fidan anıtı yaptık. Ve büyük bir gururla her 5 mayıs sabahı saat 5 ‘te ordayız ve orada olacağız.  O mücadeleyi ve unutturmayacağız.  Bütün Avrupa’nın kör ve sağır kaldığı Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili ilk anıtı Buca’da yaptık. Biz halkımızın duyarlı olduğu hiçbir olayın unutulmamasını sağlamak için çabalarımızı sürdüreceğiz.”

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, daha sonra konuklarla birlikte parkın açılışını yaparken, parktaki ağaçlara ölen gençlerin isimlerinin plaket olarak çakılacağını açıkladı.