Buca Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu ek binasının imam hatip lisesine çevrilmesine yönelik mücadelede kazanan veliler oldu. Geçen senenin Şubat ayından beridir ek binanın İmam Hatip yapılmaması için mücadele eden mahalle sakinleri hukuki süreci kazanarak ek binanın Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu tabelası asılmasının sevincini yaşıyor. Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir , alınan bu kararın, 'Verdiğimiz mücadele İmam hatibe dönüştürülen pek çok okul için verilen mücadeleye yol göstererek örnek olacak' ifadesini kullandı.

Buca Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu'nun ek binasının imam hatibe döndürülme sürecinde kazanan veliler oldu. Okullarını imam hatipten alınması için velilerle birlikte mücadele eden Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir, 'İzmir'de Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu'nun binasının imam hatibe verilmesi ile başlayan okulları imam hatibe dönüştürme projesinde, okul velilerinin başlattığı mücadele ile bina imam hatip okulu yapılmadı. Bu örnek kazanım, İzmir de şu an okulları imam hatiplere dönüştüğü için mücadele eden velilere örnek olacak. İdare mahkemesinin bu kararı hukuksuz ve kamu yararı taşımadan yapılan bu okul dönüşümleri için örnek olacak' dedi.

İhtiyaç yokmuş

Buca'nın Gediz Mahallesinde dar gelirli vatandaşların yoğun yaşadığı bölgedeki ortaokulun mevcut öğrenci sayısını karşılamaması üzerine yapılan 16 derslikli ek binası 'ihtiyaç' gerekçesi ile milli eğitim tarafından imam hatip lisesine dönüştürülünce veliler isyan etmişti. Veliler Eğitim-Sen ve Haziran Hareketi'nin desteği ile açtıkları davada Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu'nun ihtiyacı üzerine yapıldığı ve tüm resmi evraklarda okulun Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu olduğu yazmasına rağmen binanın kendilerine verilmediğini söyleyerek İzmir 1. İdare Mahkemesine başvurmuştu.
Mahkeme ortaokula ihtiyaç var imam hatibe değil dedi.

İzmir 1.İdare Mahkemesi mahkemeyi sonuçlandırarak velilerin taleplerini haklı gördü. Mahkeme değerlendirmesine okul ek binasının mevcut öğrencilere verilmesine karar verdi: 'Bu durumda Hüseyin Avni Ateşoğlu'nun mevcut öğrenci sayısı dikkate alındığında derslik ihtiyacının Buca Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden daha fazla olduğu, kaldı ki, 16 derslikli yapılan ek binanın bu ihtiyacın giderilmesi amacı ile yapıldığı dikkate alındığında ek binanın Buca Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne tahsisine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmış, yapılan işlemin iptaline oy birliği ile karar verilmiştir.'


Apar topar tabela asıldı

Buna rağmen mahkeme kararı uygulanmaması üzerine İlçe Milli Eğitim'den şikâyetçi olduklarını ve geçen hafta müfettişlerin gelmeden hemen önce tabelayı değiştirdiklerini de söyleyen Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir, 'Mahkeme kararının uygulanmaması üzerine yaptığımız suç duyurusu nedeni ile konuyu araştıran müfettişlerin geçen hafta ilçe milli eğitim müdürlüğüne gelmesinin ardından idare, mahkeme kararını uygulamak zorunda kaldı. 23/06/2016 Perşembe günü ilçe milli eğitim apar topar müfettişlerin okula gelmesinden hemen önce okulun imam hatip tabelasını, Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu olarak değiştirdi. Bu değişiklikle bir buçuk yıldır tüm baskı ve engellemelere rağmen kararlı bir şekilde verdiğimiz mücadele sonucunda Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokuluna ait olan binayı imam hatipten geri aldık' dedi.

Örnek olacak

Candemir, 'İzmir'de Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu'nun binasının imam hatibe verilmesi ile başlayan okulları imam hatibe dönüştürme projesinde, okul velilerinin başlattığı mücadele ile bina imam hatipten alınmıştır. Bu örnek kazanım, İzmir de şu an okulları imam hatiplere dönüştüğü için mücadele eden velilere örnek olacaktır. İdare mahkemesinin bu kararı hukuksuz ve kamu yararı taşımadan yapılan bu okul dönüşümleri için örnek olacaktır' dedi.