Gülçin Karaegemen-Bel ağrısı çekenler ve yaşlılar için tasarlanmış bulaşık makinesinin alt sepetini üst sepet hizasına yükseltme fikri herkesin beğenisini kazandı. Öğrenciler, annelerinin bel ağrılarına çözüm buldukları için mutlu olduklarını belirtti.

Cihat Kora Anadolu Lisesi öğrencileri, Genç Girişimcilik Projesi adı altında değişik projelere imza attılar. Birbirinden ilginç üç projeninin yarıştığı organizasyonda, en çok dikkati çeken proje ise lise 2. sınıf öğrencilerinin tasarladığı bulaşık makinasının alt sepetini üst sepet hizasına yükseltmek için  yapılan mekanizma oldu. Tasarladıkları projeyi tanıtan grup üyelerinden Burcu Sanyelli, gündelik hayatın sorunlarından yola çıkarak bu pojeyi yapmaya karar veriklerini söyledi. Ev hanımlarını, bel ağrısı çeken hastaları ve yaşlıları düşünerek yola çıktıklarını ifade eden Sanyelli, tasarladıkları bu proje ile eğilip kalkmayı ve zaman kaybını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyledi. 6 aylık bir çalışma sonucu ortaya çıkan  projeleri için değişik firmalarla görüşmelere başladıklarını söyleyen Sanyelli, "Şu anda bulaşık makinası satan firmalarla iletişime geçtik. Arçelik firması bize destek veriyor. Bu destek kapsamında bulaşık makinesi verdiler. Ürünümüzün patenti şu anda bizde. Eğer hayata geçirilecek olursa kendimize düşen payı alacağız. Aynı zamanda yurtdışında da bu ürünümüzün tanıtımını yapmak istiyoruz" dedi.

Sanyelli projenin çalışma prensibini ise şöyle anlattı: "Ürünümüz bulaşık makinesinin alt sepetini üst sepet hizasına yükseltmek için tasarlandı. Alt sepetin raylarının altına karşılıklı birbirine bakacak şekilde iki tane çapraz makas sistemi yerleştirdik. Bunlar makinenin altına monte edilmiş şekilde duruyor. Makinanın kapağını çekip mandalı çektikten sonra yukarı kaldırıyoruz. Böylece üst sepet hizasında  oluyor"

Türkiye'den 62 okul katılıyor

Okul Müdürü Baki Kavak, Türk Eğitim Derneği işbirliği ile 4 yıldır inovasyon proje yarışması içinde oldukları için çok mutlu olduklarını ifade etti. Girişimcilik ruhunu geliştirmek için ve gündelik hayatı kolaylaştırıcı projeler üretmeyi amaçladıklarını ifade eden Kavak, Mayıs ayında Ankara'da yapılacak finalden umutlu olduklarını söyledi. Ankara'da yapılacak finalde kazanan grup üyelerinin Amerika'da 2 aylık sosyal faaliyet projesinde yer alacağını anlatan Kavak, Cihat Kora Anadolu Lisesi'nden yaklaşık 15 öğrencinin farklı kanallar aracılığıyla Amerika'ya gittiğini söyledi. Öğrencilere öğretmen olarak sadece rehberlik yaptıklarını ifade eden Kavak, "Türk Eğitim Derneği'nden ve Türkiye'den 62 okul katılım yapıyor. Biz Ankara'ya gidecek grubu belirlemek için her yıl geleneksel olarak  projelerimizi sergiliyoruz. Proje birincisini işadamlarından, öğretim üyelerinden seçmelerini istiyoruz. Proje kapsamında bir işletme nasıl kurulur, üretilen bir ürün nasıl pazarlanır, reklam nasıl verilir herkes bir görev sahibi oluyor. Bir şirketin bünyesinde yer alması gereken bütün görevler oluyor. Gerçek bir şirkete yüzde 99 yakın bir şirket kuruluyor" dedi.