Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ile görüşmesinde, denkliğin önümüzdeki günlerde getirilebileceği müjdesini verdi.

YÖK, geçen 5 Temmuz'da yaptığı açıklamada Bulgaristan'da öğretim gören Türk öğrencilerin denklik işlemlerini Bulgar makamlarıyla sürdürülen müzakereler tamamlanıncaya kadar askıya aldığını bildirdi. Gerekçe olarak da Bulgaristan'da okuyan öğrencilerden bazılarının yasal olmayan yollardan geçer not aldığı ve okula devam etmeden mezun olma imkanı elde ettikleri gösterildi.

O tarihten bu yana iki ülke arasında çeşitli görüşmeler yapıldı, ancak sorun hala çözülemedi. Bulgaristan’daki çeşitli üniversitelerden mezun olan bazı öğrenciler geçen Kasım ayında yaptıkları açıklamalarda, denklikleri gelmediği için ne bir işe girebildiklerini, ne atanabildiklerini ne de askere gidebildiklerini belirtti. Mezunlar, geleceklerine bir yön verebilmek için biran önce denkliklerinin veya sorun çözülene kadar denkliğin yerine geçebilecek bir belge verilmesini istedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’yı makamında ziyaret etti. Ankara’daki görüşmede başta Bulgaristan olmak üzere bazı yabancı ülkelerden alınan üniversite diplomalarının YÖK tarafından tanınması konusu ele alındı. Rifat Sait, görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede, YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya’nın geçen hafta Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevleniev’in de katıldığı bir toplantıda Bulgaristan diplomalarının tanınması konusunun görüşüldüğünü kaydettiğini ve denkliğin önümüzdeki günlerde getirilebileceği müjdesini verdiğini söyledi. Sait görüşmenin olumlu geçtiğini ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya’yı İzmir’de yapılacak bir konferansa davet ettiklerini de sözlerine ekledi.

Sofya Üniversitesi’nden geçen Mart ayında mezun olan Hüseyin Muratoğlu, şu an Bulgaristan'da okuyan yaklaşık 6 bin civarında öğrencinin yanı sıra kendisi gibi mezun olup da mağdur olan çok sayıda kişi bulunduğunu hatırlattı. Muratoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait’e seslerini YÖK başkanına ilettikleri için teşekkür ederek, "YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya’nın verdiği müjdenin bir an gerçekleşmesini bekliyoruz. Çünkü denkliklerimiz gelmediği için çok mağdur durumdayız" dedi.