İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 7 milyar 950 milyon liralık 2020 bütçesi Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

Önceki yıla göre yüzde 32,6 oranında artan bütçesinin yüzde 46’sı yatırımlara ayrıldı.

İZSU ve ESHOT bütçeleriyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılında kent için yapacağı harcamaların toplamı 12 milyar 384 milyon TL olacak.

Pazartesi günü İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2 milyar 989 milyon 481 bin, Çarşamba günü ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 1 milyar 444 milyon 576 bin TL’lik bütçeleri kabul edilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin de Meclis'ten geçmesiyle birlikte, İzmir'in yerel yönetiminin 2020 yılı toplam gider bütçesi 12 milyar 384 milyon TL’yi buldu.

Başkan Tunç Soyer, ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi ranta ve şabiyeye prim vermeyen bir belediye. Geçmişten beri bu böyledir.

Görüşmeler sırasında rant ve şaibe konuşulmadı .

Bu çok gurur verici bir şey.

El ele vererek İzmir’i güçlendireceğimize inanıyorum.

Arkamızda çok deneyimli bir bürokrasi var. 450 yılla yargılanmış, suçsuzluğu anlaşılmış belediye meclis üyeleri, bürokratları, başkanları var. Ben hepinize tek tek teşekkür ediyorum’ dedi.

Tabii ki her zaman en önemlisi tecrübedir.

İzmir’in sokakları...

5 Aralık Perşembe günü kapılarını açarak dünya turizmini buluşturacak 13. Travel Turkey İzmir Fuarı, bu yıl ‘İzmir Sokakları Özel Bölümü’ ile renklenecek.

İzmir’in ilçe belediyelerinin yer alacağı bu özel bölümde, her standın kendine özgü zenginlikleri olacak.

Türkiye başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek sektör profesyonelleri, İzmir’i tanımanın yanında ilçelerin güzelliklerini de görme imkânı yakalayacak.

İzmir öncü olacak

Gıda sektöründe israf ve kayıplara son verecek proje konuşuldu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak yaptığı konuşmada yürütülen projenin yaş meyve sebze sektörü için büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Gıda kayıplarının önüne geçilebileceğini aktaran Uçak, ‘Umarım bu projenin özellikle bizim yaş sebze ve meyve sektörüne büyük faydası olacağını göreceğiz.

Tarladan raflara gelene kadar ürünler çok sayıda el değiştiriyor.

Her değişimde de tüm ürünlerde ciddi miktarda kayıplar veriyoruz. Çevremizdeki örneklere baktığımızda gıda israfının ve kaybının azaltılabildiğini görmek mümkün.

Örneğin aramızdan bir işletmeci arkadaşımız yaptığı küçük düzenlemelerle bu kayıp oranını kısa sürede yüzde 13’ten 5’e çekti.

Yani istendiğinde bu yapılabiliyor.

Umarım bu proje, bu kanayan yaraya da çare olarak, yaşadığımız kayıpların ortadan kalkmasına ön ayak olacaktır’ ifadelerini kullandı.

14 ilçede 146 üreticiyle

Bornova Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, 2019 yılı başında başlatılan proje ile birincil üretimden son tüketiciye kadar olan gıda arz zincirinin tüm aşamalarında meyve sebze kayıplarının azaltılmasını hedeflediklerini belirterek İzmir’de yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Çifçi, ‘Hasat, hasat sonrası muhafaza, işleme ve nakliye, depolama aşamaları hakkında eğitimler düzenledik. Teknik gezilerle üreticilerimize farkındalık kazandırmaya çalıştık.

Çünkü baktığımızda görüyoruz ki tüm dünyada gıda kayıpları oluyor. Ancak gelişmekte olan ülkelerde özellikle üretim, taşıma ve işleme aşamasında gıda kayıpları meydana geliyor.

İzmir’de 14 ilçede 146 üreticiyle yaptığımız bu çalışmada bizde gördük ki ilk üretim aşamasında üzümde yüzde 23, incirde 18, kirazda 17, hıyarda 20, domateste 9 kayıp oluşuyor.

Bunun önüne geçmemiz gerekiyor.

Bizim diğer hedeflerimiz gıda işletmeleri, soğuk hava depoları, marketlerdi.

Diğer grupta ise kadınlarla çocuklar yer aldı.

Ev hanımlarına ev ekonomisine katkı sağlayıp gıda israfını azaltmaya yönelik olarak etiket okuryazarlığı, kompost gübre üretimi ve akıllı alışveriş konularında eğitimler verdik.

Ayrıca ilçemizde okullarda yapılan eğitimlerde ilkokul öğrencilerine Dengeli Beslenme, Gıda İsrafı, Gıda Güvenilirliği, Hijyen ve Alo 174 Gıda Hattı konularında farkındalık yaratmaya çalıştık’ dedi.

DİP EKSPRES

Büyümesini ikiye katlayacak

Küresel çapta önemli referans projelere imza atarak dikkatleri üzerine çeken Software AG Türkiye ekibi, 2019 yılındaki çarpıcı büyümesinin ardından gelecek yıl için de yüzde 225 büyüme hedefi koydu.

Kendi büyürken ekosistemine de uzmanlık alanlarını geliştirme fırsatı sunan şirketin bölgede bilinirliği her geçen gün artıyor.

Türkiye’de ekonomik zorlukları aşmak isteyen şirketlerin, sahip oldukları Büyük Veri’den fayda çıkarmaya yöneldiklerini kaydeden Ebru Kılıç Eker, Ayaydın-Miroglio Grubu ile Aras Kargo’da imza attıkları başarı hikayesini örnek olarak verdi, Turkcell ile de Nesnelerin İnterneti platformunda bir stratejik ortaklık yaptıklarını duyurdu.

Software AG, dijital çağın yeniliklerine odaklı, küresel ve bağımsız bir yazılım şirketidir.

Dünyanın ilk Dijital İş Platformu’nu oluşturan Software AG, sektörün en iyi çözüm sağlayıcılarıyla çalışan, tüm beklenti ve teknolojilerin ötesinde bir müşteri değeri sunmaktadır.

Bakırçay ekonomi zirvesi

Bu yıl 4. Düzenlenecek Bakırçay Ekonomi Zirvesi 5 Aralık Perşembe günü Bergama da yapılacak.

Bergama ticaret odası Hasan Şentürk toplantı salonunda saat 11’de başlayacak zirvede bu yıl pozitif bir ayrımcılık yapılarak kadın iş insanları da konuşacaklar.

Zirve öncesi bir açıklama yapan Bakırçay gazetesi imtiyaz sahibi Rıdvan Karapehlivan ‘Bin bir emek ve zorluklarla bu yıl 4. Yapılacak zirveye tüm iş dünyası vatandaşların hassas davranarak katılmaları ve sahip çıkmalarını istedi.

Dışa bağımlılıktan kurtaracak

‘Nükleer enerjide uluslararası işbirliği’ konulu panelde konuşan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, nükleer santralin Türkiye’yi enerjide dışa bağımlıktan kurtaracağını söyledi.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl ‘Çözüm Özünde – Fix The Basics!’ ana temasıyla düzenlenen ve iki gün süren, 28. Kalite Kongresi; iş, bilim, akademi, medya ve sanat dünyasının önde gelen temsilcilerini ağırladı.

Kongre, KalDer Başkanı Görgün Özdemir, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç’un açılış konuşmalarıyla başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş konuşmacı olarak yer aldı.

Çift haneli büyüme

Küresel seyahat endüstrisi için ileri teknoloji çözümleri sağlayan Amadeus, Ocak- Eylül dönemini kapsayan yılın ilk üç çeyreğinde gelirlerini yüzde 15 oranında artırarak 4 milyar 236,6 milyon avroya yükseltti.

Şirketten yapılan açıklamada, BT Çözümleri ve Dağıtım segmentlerinin güçlü performansı, TravelClick'in satın alımının ardından yaşanan konsolidasyon ve döviz kurlarının pozitif etkilerinin Amadeus'un 9 aylık dönemde çift haneli rakamlara ulaşmasını sağladığı kaydedildi.

Bornova'da sivil moloz ekibi

Bornova Belediyesi, hem çevre hem de görüntü kirliliğine neden olan moloz atıklarının uygun olmayan alanlara bırakılmasını engellemek amacıyla Sivil Moloz Ekibi kurdu. Zabıta Müdürlüğü bünyesinde kurulan ekibin çalışmaları sonucu bir ayda uygunsuz yerlere moloz dökümü yapan 10 kişi suçüstü yakalandı, toplam 84 bin 200 TL para cezası kesildi.