Aykut Polatlı-Yasaya göre Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle mahkeme kararı olmaksızın 4 saat içinde internette erişimin engellenmesini sağlayabilecek. Kabul edilen bir başka önergeyle TİB mahkeme kararı olmadan trafik bilgilerine erişebilecek.

TÜKODER İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, bu uygulamanın her zaman yapıldığını ama bu yasa ile birlikte bunun yasal hale geldiğine değindi. Tonguç bu konu hakkında şu örneği verdi: Yönetim kurulundan bir arkadaşımız Saat Kulesi'nin orada gençlerin polis tarafından coplandığının resmini çekiyor. Bunu kendine ait sosyal paylaşım sitesinde yayınlıyor. Altına yorum yapıyor ve bir başkası daha yorum ekliyor... Bu olaydan yaklaşık 1 ay sonra arkadaşımız aranıyor. Polis merkezine kadar gelmeniz gerekiyor, müşahitliğiniz gerekiyor diye. Eşini de kendisini de çağrıyorlar. Ertesi gün öğreniyoruz ki sosyal paylaşım sitesinde yayınladıklarından dolayı soruşturma açılmış.

Suç olması gereken olayların suç olarak sayılmadığını ama buna tepki gösterilmesi halinde insanlara dava açıldığını belirten Tonguç, 'Bu yasa çıkmadan daha hal böyleyse bundan sonrasını ben düşünemiyorum. Bu yasa ile resmen insanların düşünme ve ifade özgürlüğü elinden alınıyor' dedi.

Panoptikon ülkesiyiz

Panoptikon denilen bir kavramın olduğuna işaret eden Tonguç, insanın izlenmediği halde izlendiği izlenimi verilerek kişinin kendisini otokontrol altına alması anlamına geldiğini belirtti. Tonguç, AKP hükümetinin de yaptığının tam olarak bu olduğunu ve iktidar araçlarını kullanarak insanları korkutup sindirdiklerini söyledi. Tonguç, 'Yasa çıkmadan önce internetten paylaşımları yüzünden birçok insan soruşturmaya uğradı. Yasanın çıkmasıyla da insanlar çok rahat şekilde paylaşımlarını geri çekip belki de kendi kendilerini kısıtlar hale gelecekler' diye konuştu.

Sorumlusu halkımız

Torba yasa çalışmalarının AKP hükümetinin iktidara gelmesiyle başladığına değinen Tonguç, 'Özal döneminde ülke kanun hükmünde kararnamelerle yönetiliyordu, şimdi ise torba yasalarla yönetiliyor' dedi.

Tonguç, torba yasanın içeriğini vatandaşların da kendilerinin de tam olarak kavrayamadığını söyledi. Çıkacak olan ve çıkan yasaların birçoğunu uygulandığı takdirde fark edebildiklerine değinen Tonguç 'Bugün telekominikasyonu bu işe alet ettiler. Yarın başka bir kurum olabilir. Yani birçok devlet kurumu denetleyici konuma getiriliyor ve getirilmiştir' dedi.

Bu düzenin en önemli sorumlusunun da halk olduğunu söyleyen Tonguç, 'İnsanların tercihleri sonucunda bu noktaya gelindi. Siz böyle bir tercihte bulunup hükümete devam dediğiniz sürece, böyle olmaya da devam edecek. Burada gerçekten neyin ne olduğunu bilen insanlar da çok fazla değil ve onlar da o kadar kuşatılmış durumda ki' diye konuştu.


Panoptikon nedir?


Panoptikon, İngiliz filozof ve toplum kuramcısı Jeremy Bentham'ın 1785 yılında tasarlamış olduğu hapishane inşa modelidir. Tasarımın konsepti gözetlemeye izin verir. Panoptikon'un temelinde yatan ilke, tek odalı hücrenin içindeki sakine saklanacak hiçbir yer bırakmaması, buna karşılık dış cephedeki kuleden gelen ışık ile nöbetçilerin mahpusun her hareketini izleme olanağını sağlamasıydı. Bentham'ın yaklaşımına göre, gözlemlenen her yanlış davranışının ceza getireceğini bilen ama davranışlarının aslında ne zaman gözlemlendiğini bilmeyen mahpusun, aklını başına toplayarak her zaman izleniyormuşçasına davranmaktan başka seçeneği yoktu. Böylece mahkum bizzat kendi hareketlerini kollamak durumunda kalacaktı.