“Yerelde kalkınma” hedefiyle yola çıkarak yatırımlarını buna göre yönlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında da önemli projelere imza attı. 1 milyar 920 milyon liralık gider bütçesinin yüzde 80’ini gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, aynı yıl içinde yaklaşık 755 milyon liralık yatırım harcaması yaptı.

Kentlinin yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl kamulaştırma çalışmalarından altyapıya, yeni fuar alanından ulaşım yatırımlarına, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden arıtma tesislerine kadar onlarca projeyi yaşama geçirdi. Büyükşehir, aynı dönemde onlarca yatırımın da startını verdi.

 
İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılındaki yatırımlarından bazıları:

* Evka 5 Katlı Kavşağı hizmete alındı.

* 35 metre yüksekliğindeki viyadükle Yeşildere Caddesi’ni Buca’ya bağlayan Homeros Bulvarı (Uçanyol) hizmete alındı.

* İnönü Caddesi ile Yeşillik Caddesi arasını 3 kilometre kısaltan yeni ekspres yol hizmete alındı.

* Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı hizmete alındı.

* Hatay Pazaryeri Katlı Otopark hizmete alındı.

* Karşıyaka Dudayev Bulvarı ile Mavişehir TOKİ konutları bölgesinde 3 köprü ile bağlantı yolları hizmete alındı.

* Sosyal Yaşam Kampüsü’nün temeli atıldı. Yapımı sürüyor.

* Ulukent Köprülü Kavşağı hizmete alındı.

* Yeni Teleferik tesislerinin temeli atıldı. Yapım sürüyor.

* Yeni Fuar Merkezi’nin temeli atıldı. Yapımı sürüyor.

* Alsancak’ta tam otomatik otoparkın temeli atıldı. Yapım sürüyor.

* Hasanağa Bahçesi yeniden düzenlenerek İzmirlilerin hizmetine sunuldu.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği 15 yeni yolcu gemisinden ilki tamamlanarak suya indi. 3 tanesinin daha yapımları sürüyor.

* “İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi” çerçevesinde Pasaport’ta ve Konak bölümünde yapım çalışmaları başlatıldı ve sürüyor. Göztepe kısmı için ise yapım ihalesi gerçekleştirildi.

* Gürçeşme ile Yeşildere Caddesi arasında, İzmir Banliyö Sistemi-İZBAN’ın üstünden aşarak bağlantı sağlayacak “Gürçeşme Karayolu Üst Geçidi” inşaat çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

* İZBAN’ı Torbalı’ya uzatacak 30 kilometrelik ilave hat üzerindeki 6 istasyon ve 9 adet karayolu alt-üst geçidinin yapım çalışmaları sürüyor. Ayrıca hattın fiber optik ve haberleşme sistemi yapım çalışmaları da sürüyor.

* Konak ve Karşıyaka tramvayları için yapım ihalesine çıkıldı. 26 Şubat 2014’te yapım ihalesi gerçekleştirilecek.

* Halkapınar’dan sonra Hilal’e yapılan ikinci aktarma istasyonu da hizmete alındı.

* Metro yolcu sayısı bir önceki yıla oranla (2012) yüzde 22 artış gösterdi ve 65 milyona ulaştı. Yapılan sefer adedi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 16 artış gösterdi ve 156.925 olarak gerçekleşti.

* Trenlerin yıl boyunca kat ettiği mesafelerde de artış sağlandı. Bir önceki yıla göre yüzde 27 oranında artışla, gerçekleşen rakam 2.115.710 km. oldu. Yani İzmir Metrosu trenleri, 2013 yılında dünya çevresinde yaklaşık 53 tur yaptı.

* Gelişen metro sistemi için 10 adet vagon alımı için ihaleye çıkıldı. 15 Ocakta ihlale gerçekleştirilecek.

* İzmir Metrosu’nun 14 istasyonunda tüm engelli gruplarının güvenli, emniyetli ve konforlu yolculuk yapmalarını sağlayacak erişim uygulamaları gerçekleştirildi. Metro üç yıldızlı Kırmızı Bayrak aldı.

* Büyük Çiğli ve Bostanlı Deresi üstüne 6 taşıt törpüsü yapım çalışmaları başladı ve sürüyor.

* Selçuk Kültür Merkezi’nin de temeli atıldı.

* İZBETON tarafından 61 yeni araç hizmete alındı.

* ‘Süt Kuzusu’ projesiyle 2012 Eylül ayından bu yana yaşları 0-5 arasında değişen yaklaşık 113 bin çocuğa, haftada ikişer litre olmak üzere toplam 9 milyon 888 bin litre süt dağıtıldı.

* Büyükşehir Belediyesi’nin istikrarlı mali yapısı ve ekonomik gücü, uluslararası kuruluşlar tarafından da onaylandı.

* İZSU 2013 yılında 70 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 42 kilometre uzunluğunda yağmursuyu hattı, 331 kilometre uzunluğunda da içme suyu şebekesi döşedi.

* Özdere ve Doğanbey arıtma tesisleri hizmete alındı. Gördes Baraj suyunu kente aktaracak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni yapacak firmayla sözleşme imzalandı.

* Dere temizliklerinde kullanılmak üzere karada ve suda hareket edebilen, sığ derinliklerde mükemmel temizlik sağlayan “yüzer -gezer gemi” araç filosuna katıldı.

* Bugüne kadar birleşik sistem olarak çalışan ve aşırı yağışlarda tıkınmalara yol açan atık su ve yağmur suyu hatları ilk olarak Şirinyer’de ayrıldı. Her yağışta ciddi sıkıntı yaşayan bölge, yeni sistem sayesinde rahat bir nefes aldı. Benzer çalışma Çamdibi bölgesinde başladı.

* Urla ilçesinin susuzluk sorununu tarihe gömen 409 kilometrelik içme suyu şebekesi ile 76 kilometreli branşman hattı hizmete alındı.

* Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından biri olan; arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltacak ve yüzde 92 oranında kurutarak tarım alanlarında kullanılır hale getirecek “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”, tamamlanma aşamasına geldi. Tesis, 2014 yılı Ocak ayında hizmet vermeye başlayacak.

* 1 milyon 220 bin ton (Karşılığı 890 Kilometre) asfalt serimi gerçekleştirildi. 3 milyon 100 bin metrekarelik bir alanda( karşılığı 445 kilometre) ova yolu sathi kaplaması yapıldı.

* 103 milyon 693 bin 533 TL'lik kamulaştırma yapıldı.

* Yerinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, Bakanlar Kurulu Kararı’yla “Afete Maruz Bölge” ilan edilen Kadifekale'deki ve Gürçeşme'deki yıkım çalışmalarını tamamladı. Yeşildere, Kosova, Ballıkuyu'daki yıkım çalışmaları tamamlanmak üzere.

* Tarihi Kadifekale sur duvarlarının restore edilmesi amacıyla başlattığı çalışmalarda son aşamaya gelindi.

* Kadifekale bölgesindeki Antik Roma Tiyatrosu'nu gün yüzüne çıkarmak için bölgedeki kamulaştırma ve yıkım çalışmaları devam etti.

* Bayraklı'da, 310 hektarlık kentsel dönüşüm bölgesi için projeler hazırlandı. Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yapılıp sözleşme  imzalanıyor.

* Uzundere'de Büyükşehir Belediyesi’nin 32 hektarlık büyüklüğündeki alan için proje hazırlandı, iletişim merkezi açıldı. Uzundere İletişim Merkezinde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yapılıp sözleşme  imzalanıyor.

* Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı”nda  591 yapının ölçümü tamamlandı, tapu bilgileri alınarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanı oluşturuldu. Çalışmalar oluşturulan danışma kurulu gözetiminde sürdürülerek tamamlanma aşamasına gelindi.

* Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda “Kentsel Dönüşüm” projesi uygulamak için çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi ölçüm ve tespit çalışmalarına başladı ve devam ediyor.

* Urla ve Balçova'da "Ekopazar" açıldı.

* Emir Sultan Türbesi, Harem - Selamlık binasındaki (Ahmetağa Konağı) restorasyon çalışmaları tamamladı.

* Doğanlar Kilisesi ve Beith Hillel Sinagogu'ndaki restorasyon çalışmaları başladı.

* Tarihi Agora’da yıkık durumdaki tescilli bir bina “Kazı Evi” olarak restore edildi. İkiçeşmelik Caddesi üzerinde, iki ayrı yapıdan oluşan tescilli bina da “Agora Müze Evi” olarak kullanılmak üzere restorasyona alındı.

* Engelli binişine uygun, alçak tabanlı, rampalı ve klimalı 300 adet solo otobüsü yaklaşık 80 milyon liralık bir yatırımla filosuna katan ESHOT, 100 adet körüklü otobüs için de alım sözleşmesi imzaladı. Yeni körüklü otobüsler 2014 yılının ilk aylarından itibaren İzmirlilere hizmet vermeye başlayacak.

* Toplu ulaşıma klima konforunu getiren ESHOT Genel Müdürlüğü, 104 adet otobüse ise klima montajı yaptırarak yaz sıcağında serinleten yolculuk hizmetini bir adım daha geliştirdi.

* İZULAŞ ise 2013’de 80 adet 9 metre uzunluğunda, alçak tabanlı, klimalı otobüs satın alarak filosunu güçlendirdi. Tıpkı ESHOT gibi İZULAŞ da klimasız araçlara klima montajı yaparak, İzmirlilere daha konforlu yolculuk yapma olanağı sundu.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile  Ödemiş Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan  Ödemiş Et Entegre Tesisi’nin temeli atıldı. Yine iki belediyenin hayata geçirdiği Ödemiş Yeni Hal Tesisi hizmete alındı.

* İzmir Büyükşehir  Belediyesi ile  Kemalpaşa Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan “Kemalpaşa Rekreasyon Alanı” hizmete alındı.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ile  Menderes Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan Menderes Endüstri ve Teknik Meslek Lisesi hizmete alındı.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Güzelbahçe Belediyesi’nin ortak hizmet projesi kapsamında yapımı tamamlanan Tahtacı Kültürevi törenle hizmete açıldı.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kiraz Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan “Çok Amaçlı Hizmet Binası”nın temeli atıldı.