Türkiye’de nüfus hızla yaşlanıyor. Unutkanlık, kelime bulmada zorluk, kişilik değişiklikleri ve eşyalarını kaybetme gibi evrelerle başlayıp ilerleyen Alzheimer hastalığı da giderek artıyor. Ülkemizde 400 bin civarında Alzheimer hastası olduğu tahmin edilirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün öngörülerine göre, 2050’li yıllarda Türkiye, en çok Alzheimer hastası bulunan dört ülkeden biri haline gelecek. “Geçmişi ve anıları çalan hırsız” olarak tanımlanan ve sayısı giderek artan Alzheimer’a karşı harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, hastaların hayatlarını kolaylaştırmak, sosyalleşmelerini sağlamak ve hasta yakınlarına yardımcı olmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu’nun büyük desteğiyle, Üçkuyular’da Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Danışma Merkezi’ni hizmete aldı. Kahvaltı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısının da verildiği merkeze aileler gönül rahatlığı içinde hastalarını bırakabiliyor. Merkezin Müdürü Yasemin İnan, amaçlarının Alzheimer hastalarının yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu belirtiyor. İnan, “Hastalarımızın kaliteli zaman geçirmesini ve buradan mutlu ayrılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Hafızayı geliştirici tekniklerle oyun oynayarak, bilgilerini dinç tutmaya çalışıyoruz. Aileler için de bu merkez hastalarını güvenle bırakabilecekleri bir yer. Böylelikle bu zor süreçte onların da sosyal hayattan kopmamasını sağlıyor, destek veriyoruz” diye konuştu.

Merkeze geldikten sonra anne, baba veya eşlerinin daha mutlu olduğunu, çok güzel vakit geçirdiğini söyleyen aileler, bu zorlu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kendilerine destek olduğu için teşekkür etti.

 
Yeni müracaat alınıyor

Merkez, hafta içi saat 09.00 ile 17.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Müdür, hemşire, eğitici ve bir personelin görev yaptığı merkezden, haftanın iki günü veya üç günü yararlanılabiliyor.  Zorlu bir süreçten geçen Alzheimer hastalarının yakınlarına da hayatı kolaylaştırabilmek için danışmanlık hizmeti veriliyor. Merkeze, 1. evre Alzheimer veya hafif demans hastası olan; yeme, içme, tuvalet gibi günlük yaşam faaliyetlerini sürdürenler kabul ediliyor. Merkezden yararlanmak isteyenler İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne veya İnönü Caddesi No: 817 Kat: 1 Üçkuyular adresine dilekçe ile başvurabiliyor. Merkezin telefon numarası ise 285 07 79 – 293 18 16

Merkezden yararlanan aileler ne dedi?

Hülya Sezgin

“Eşim elektrik mühendisiydi. 3 yıldır Alzheimer hastası. Merkez açıldığında beri geliyoruz. Burada bolca tavla oynuyor, sohbet ediyor. İnanılmaz faydasını gördüm. Hatta yazın ara verdiğimizde sıkıntı yaşadık. Evde yaşlı bir annem var. Ona da baktığım için çok sıkıntı çekiyordum. Böyle bir yerin açıldığını duyduğumda çok sevindim. Benim ve eşim için çok iyi oldu.”

 
Ayşen Oruk-Sevim Oruk

“Annemiz 4 yıldır Alzheimer hastası. Burası hem onun için hem bizim için çok iyi oldu. Evde sıkılıyordu. Bu tür merkezlerin yaygınlaşması gerekiyor. Kısa bir süredir buraya geliyor ancak annemiz eve geldiğinde çok mutlu oluyor. Sanki zihni açıldı. Biz de kendi işlerimizi yapıyoruz. Daha önce bir yere bırakamıyorduk. Bakımevine yatırmayı da hiç düşünmediğimiz için çok rahatladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne böyle bir merkezi bizlere kazandırdığı için teşekkür ediyoruz.”