İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'çölyak' hastalığı ile mücadelede yeni bir adım daha attı. Kent Ekmek Fabrikası'nda 2010 yılından bu yana glutensiz ekmek üreten Büyükşehir Belediyesi, hastalığın toplumda bilinirliğini arttırmak amacıyla 'Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak' adlı el kitabı hazırladı. Kitabın 3 bin adet bastırıldığı belirtildi.

Ege Çölyakla Yaşam Derneği işbirliğiyle hazırlanan kitap, hastalığın tanımı, nedenleri, belirtileri, tedavi yöntemlerinin yanısıra, çölyaklılarda günlük yaşam ve glutensiz yaşamda eğitim gibi konulara değiniyor. 'Eğer bir gün size, gevrek, makarna, boyoz, kumru, börek, ekmek yiyemeyeceğinizi söyleselerdi...' sloganıyla yayımlanan el kitabında ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çölyakla ilgili yaptığı çalışmalara da yer veriliyor.

Hastalara ulaştırılacak

Öznesi insan olan sosyal projeleri hayata geçirmeyi öncelikli görev bildiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çölyak hastaları için özel gultensiz ekmek üretilmesinin de bu anlayışın bir yansıması olduğunu ifade etti.

3 bin adet basılan 'Buğday Ülkesinde Buğdaysız Yaşamak' başlıklı el kitabı, Ege Çölyakla Yaşam Derneği'nin 10. kuruluş yıldönümü etkinlikleri sırasında dağıtıldı. Kitap, önümüzdeki günlerde Kent Ekmek satış büfelerinden de temin edilebilecek. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin kentte yaşayan çölyak ve fenilketonüri hastalarına destek olmak amacıyla hazırladığı düşük proteinli ve glutensiz gıda paketi dağıtımlarında da hastalara ulaştırılacak.

Çölyak hastalığının tanımı

Çölyak hastalığı 'Glutein' proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşuyor. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastalığı da bu tahılların alınmasıyla gelişir. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle bağırsak duvarları düzleşir ve besin emilimini tam anlamıyla yapamaz.