İskender Dörtoluklar- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça'daki Antik Phokaia Kenti kazılarının sürdürülebilmesi için  bir yılda yapacağı 900 bin TL'lik yardım için Foça Antik Phokaia Kenti Kazı Başkanlığı ile protokol imzaladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun annesinin rahatsızlanması sebebiyle katılamadığı protokolde konuşan  İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, tarihi kazılara yapılan mali desteğin önemini vurguladı ve "Birçok ülkede tarihi bir taş bulunduğunda bunu hemen dünyaya tanıtıyorlar. Bizim ise topraklarımızın altında yüzlerce eserimiz var. Ülkemizde yaşamış birçok medeniyet bulunuyor. Bu sebeple yapılan Agora kazıları büyük ivme kazandı. Ayrıca Kadifekale Surları, tarihi antik tiyatrolar, Smyrna kazıları, İzmir'in geçmişini 5000 ile 8000 yıla kadar indiren Yeşilova Höyüğü bunlardan bazıları. Kazılarla İzmir'in  hoşgörü kenti olduğunu gösterdik. Bugüne kadar Ayavukla Kilisesi, Emir Sultan Türbesi, Beth İsrael Sinagogu ve Doğanlar Kilisesi restorasyonları gerçekleştirdik bunlar da insanlığa hediyemizdir" şeklinde konuştu.
 

Batı uygarlığının kapıları daha da açılacak

Antik Phokaia Kenti Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit ise Büyükşehir'in desteği ile birlikte ortaya çıkarılan eserlerin artacağını belirtti. Anadolu'nun tarihin bazı dönemlerde kültür lideri olduğunun altını çizen Özyiğit, "Foça, bugünkü Batı uygarlığının kurucuları arasındadır. Eserlerin ayağa kaldırılması ile Batı uygarlığının kapıları daha da açılacak" dedi. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise Aziz Kocaoğlu'nun kendilerine verdiği desteği överek şunları söyledi: "2004 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının genişlemesi kimsenin ummadığı bir şekil aldı. Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin yolu, suyu bırakıp halka inip sosyalleşmesini sağladı. Böylece yapılan hizmetler ön plana çıktı." 

Antik Phokaia Kenti Kazıları'nda sağlanan destekler çerçevesinde uzman bir arkeolog kazı alanındaki çalışmalarda bulundurulacak ve bu protokol sayesinde iş imkanı da sağlanmış olacak.