İzmir Büyükşehir Belediyesi, öznesi İzmir olan kitapların yanı sıra kültür hizmeti anlamında da önemli eserler hazırlayarak okuyucuyla buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda "İzmir Depremleri" ve "Basmane Günlüğü" adlı iki önemli kitap daha Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı'ndan okuyucularla buluştu.

Bu kitapların yanı sıra Hasan Tahsin tarafından mütareke döneminde çıkarılan "Hukuk-u Beşer" (İnsan Hakları) Gazetesi de günümüz Türkçesi'ne çevrildi. Halen baskıda olan gazete, kısa süre sonra okuyucularla buluşacak. İzmir'in işgal günü 15 Mayıs'ta işgalcilere ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin'in "Hukuk-u Beşer" gazetesi, döneminde oldukça ses getirmişti.

"İzmir depremleri"

Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Melih Tınal tarafından hazırlanan "İzmir Depremleri" isimli kitap, tarihsel dönemden günümüze İzmir depremlerini konu alıyor. O dönemki haber kupürleri, haritalar ve fotoğraflarla bezenen kitap, özellikle araştırmacılara önemli bir kaynak sağlayacak. Kitabın hazırlanışında çok ciddi ve uzun araştırma yaptıklarını söyleyen Dr. Melih Tınal, "Türkiye bir deprem ülkesi. Sayıları on binleri bulan ölümlerin yaşandığı bir coğrafyadayız. Geçmişte yaşanan deprem, ilerde aynı yerde muhakkak devam ediyor. Hangi bölgelerde zarar olmuş, bu zararlar yapılaşma-imardan mı kaynaklı, nasıl etkilenilmiş, sorunlar ne şekilde çözülmüş? Bun soruların hepsine kitapta yer verdik" dedi.

Geçmişten bugüne "Basmane"

Yazar Orhan Beşikçi "Basmane Günlüğü" kitabında, 2005 – 2010 yılları arasında çeşitli gazete ve dergilerde yer alan yazılarını derledi. Basmane ve çevresinin önemine değinen Orhan Beşikçi, "Bu bölgedeki kültür varlıkları ve arkeolojik değerler, hepsi çok önemli. Geçmişten bugüne kalan bu kültür hazineleri benim çok ilgimi çekiyor. Kitapta farklı dönemlere ait bilgiler, unutulmuş kültür varlıklarıyla ilgili araştırmalar var" diye konuştu.

80 kitap

İzmir için İzmir kitapları yayımladıklarını söyleyen Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM)  Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir ise "İzmir'in tarihsel, sosyal, ekonomik ve kültürel konularında öne çıkan araştırmaları yayımlamaya devam ediyoruz" dedi. Oktay Gökdemir, 2008 yılında 49 kitap olan yayın sayısını 73'e ulaştırdıklarını, yıl sonuna kadar basılacak yeni kitaplarla bu sayının 80'i bulacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı'ndan yayımlanan kitaplar, APİKAM'daki kitap satış noktasından ve İzmirli kitapçılardan satın alınabilecek.