İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yarımada ve İnciraltı’nın ardından “ortak akıl” turlarına Kültürpark ile devam etti. Kente fuarcılık alanında atılım yaptıracak Gaziemir’deki yeni fuar alanının inşaatını tüm hızıyla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da Kültürpark’ın geleceğinin şekillendirecek yol haritasını belirlemek için harekete geçti. Başkan Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıda, Kültürpark’ın “işletim senaryosu” masaya yatırıldı. Meslek odaları temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediye bürokratlarının yer aldığı toplantıda, katılımcı yönetim ve demokrasi anlayışıyla Kültürpark için görüş alışverişinde bulunuldu.

İzmirlilerin Kültürpark’tan daha çok yararlanmasını  hedeflediklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Yeni fuar alanımızın Gaziemir’e yapılması sonrasında, İzmir ve ülke fuarcılığının gelişmesinde başrol oynamış Kültürpark’ı yeniden ele alarak kentin zenginleşmesinde, kültüründe, sanatında ve yeşil alan ihtiyacında oynadığı rolü bundan sonra daha da geliştirerek sürdürmesi için bir çalışma başlatıyoruz” diye konuştu.

Düzenlenen toplantının katılımcı yönetim ve demokrasi adına önemli örnek olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Bu tür toplantıları başlatmamızın en önemli nedeni, katılımcı demokrasiyi, katılımcı yönetimi İzmir gibi Türkiye’nin en ileri, en aydınlık kentinden başlatmaktır. Kentin yerel dinamikleriyle birlikte birçok konuda beraber karar vermek, birlikte sahiplenmek ve kentin projelerini birlikte gerçekleştirmek üzere yola çıktık” dedi.

 
Önce “işletim senaryosu”

Kocagöz-Günday Ofisi’nden Mimar Şükrü Kocagöz’ün Kültürpark’ın geçmişi ve mevcut durumuna ilişkin sunumunun ardından söz alan Prof. Dr. İlhan Tekeli, Kültürpark’ı yeniden şekillendirmek için öncelikle “işletim senaryosu”nun hazırlanması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin duayen şehir plancılarından biri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Tekeli, şöyle devam etti:

“Fuarın taşınmasıyla,  Kültürpark işlevinin ön plana çıktığı bir aşamadayız. Kültürpark’ın hangi işlevlerini, hangi aktörlerle, kim için yürüteceğini tartışıyoruz. Ardından işletme senaryosunu hazırlayacağız. Senaryoyu gerçekleştirebilmek için de önce Kültürpark’ın temel işlevlerinin ne olacağına açıklık kazandırmak gerekiyor. Kültürpark’ın işlevlerinin yani eğlence-dinlence, spor, müze ve doğal sit olma işlevi ile sanat faaliyetleri ve tüketici yönelimli fuar faaliyetlerinin nasıl biçimleneceği konusunda öneriler toplayacağız. Kültürpark’ı yeniden şekillendirirken İzmirlilerin belleğinde sahip olduğu izi korumak zorundayız.”

Behçet Uz’un vasiyeti yerine geliyor

Toplantıda söz alan İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu ise, Kültürpark’ın kurucusu İzmir’in eski belediye başkanlarından Behçet Uz’un vasiyetinden bahsetti. Maruflu, “Behçet Uz, 1936 yılında hiç istemeyerek, zorunluluktan dolayı fuarı buraya taşıdı. Onun amacı, bu alanın sadece Kültürpark olmasıydı. 1981 yılında 9 Eylül Kapısı girişindeki heykel açılırken yaptığı konuşmada ‘Artık Kültürpark ile fuarın birbirinden ayrılması gerekir’ demişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir’deki yeni fuar alanıyla birlikte Behçet Uz vasiyetini de yerine getirmiş oluyor. Kendisine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

 
Şehir nefes alacak

Behçet Uz’un torunu Kurtul Kaptanoğlu da, dedesinin vasiyetinin gerçekleşmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çok büyük bir atılım yaptığını ifade ederek şunları söyledi: “81 ilde ilk defa şehir nefes alsın diye bir toplantı yapılıyor. İzmir her zaman ilkleri başarmıştır. Ailem burası için çok mücadele etti. Behçet Uz, kuruluş aşamasında kaynak yaratıp Kültürpark’ı hayata geçirmek için fuarı işin içine soktu. Ama sonra bir türlü içinden çıkamadı. Şimdi Başkanımız Aziz Kocaoğlu, bunu çıkarmak için çok büyük bir atılım yapıyor.”

Önemli isimler Kültürpark için buluştu

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıya Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçek, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Şehir Planlamacıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, Ege Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dilek Olcay, ENDA Enerji Holding Murahhas Azası Uğur Yüce, Mimar Prof. Dr.  Zuhal Ulusoy, Mimar Mehmet Kütükçüoğlu, Mimar Nevzat Sayın, Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Timur, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü  Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, 1 Nolu Koruma Şube Başkanı Tankut Ünal,  Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahenk Bayık Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Kayın, Mimar Şükrü Kocagöz, Mimar Mürşit Günday, Behçet Uz’un torunu Kurtul Kaptanoğlu, Araştırmacı yazar Aybala Yentürk ile Büyükşehir Belediyesi danışman ve bürokratları katıldı.