Geçtiğimiz ay düzenlenen tören ile Yeşildere Caddesi ile Menderes Caddesi arasında kalan 1.3 kilometrelik "ekspres" güzergahı törenle hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca'dan Yeşildere'ye bağlanan yolun ikinci etabı için yola çıkmaya hazırlanıyor. Halk arasında "Uçanyol" olarak da adlandırılan projenin Yeşildere Caddesi ile Menderes Caddesi arasında kalan ve Homeros Bulvarı isimli viyadük kısmının açılması ile birlikte rahat bir nefes alan Buca trafiği, projenin devamını teşkil eden otogar bağlantı yolunun yapılması ile "uçuş"a geçecek.

Otogara kadar 6.2 kilometre ilave yol

Ulaşım Master Planı dahilindeki projelerini sırayla hayata geçirmeye devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle Buca halkının ve İzmirlilerin merakla beklediği Buca Uçanyol-Otogar ve Çevreyolu arasında yapılması planlanan 5.2 kilometre uzunluğundaki ilave güzergah için kolları sıvadı. Yol projesinin ikinci etabını teşkil eden 5.28 kilometre yol ile 38 bin 725 metrekare köprü yapımı için proje ihalesine çıkmaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, Uçanyol'un otogar bağlantısını sağlayacak yol için danışmanlık ve proje hizmetleri satın alacak.

Proje 200 günde hazırlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 27 Ocak 2014 tarihinde düzenleyeceği ihalenin ardından ihaleyi kazanan yüklenici firma ile sözleşme imzalanacak ve toplam 200 gün içerisinde gerekli projeler hazırlanacak. Ekim ayına kadar tamamlanması öngörülen proje kapsamında alanın zemin etütleri, güzergah çalışmaları, altyapı planları, aydınlatma ve yeşil alan projeleri ile haritacılık hizmetleri için gerekli projeler hazırlanacak ve yüklenici firma tarafından idareye sunulacak. İlgili meslek odaların ve resmi kurumların onayına sunulacak olan uygulama projeleri ile ilgili sürecin tamamlanmasının ardından çıkılacak olan proje yapım ihalesinin de sonuçlanması ile birlikte yol projesinin ikinci etabı için ilk kazma vurulacak.

En az kamulaştırma gerektirecek proje hazırlanacak

Buca Onat Caddesi ile şehirlerarası Otobüs Terminali ve Çevre Yolu arası kesintisiz trafik akışını sağlayacak yol, köprü, kavşak düzenleme projeleri ile yol üzerinde yapılacak araç alt-üst geçitleriyle yaya geçitlerinin düzenlemesini kapsayan proje ihalesi kapsamında belediye, yüklenici firmaya mümkün olduğunca en az kamulaştırma gerektirecek şekilde proje hazırlanması şartı da sunacak. Projenin ilk etabı olan 1.3 kilometrelik Homeros Bulvarı için 17.7 milyon TL tutarında kamulaştırma yapan ve toplamda 34 milyon TL harcayan Büyükşehir Belediyesi, 6.2 kilometrelik ilaveyle yolu Otogar'a kadar uzatmak amacı ile yaklaşık 90 milyon TL daha harcayacak. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Konak Tünelleri projesi nedeniyle önceki proje üzerinde bir revizyon gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projeyi minumum sürede ve en az maliyet ile tamamlayabilmek için kamulaştırma işlemlerini asgari oranda tutmak için bu önlemi aldığı öğrenildi. Hatırlanacağı üzere Buca'ya alternatif olarak hizmete açılan yolun devamı için Karayolları Genel Müdürlüğü'ne "Maliyeti yüksek, yolu siz yapın" teklifi götüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, talebinin kabul görmemesi üzerine geçtiğimiz aylarda gerekli imar düzenlemelerine başlayarak çalışmalarına start vermişti.