Büyük Çiğli-Harmandalı Karayolu alt geçitleri ve Ulukent Köprülü kavşağı ile Anadolu Caddesi üzerinde kesintisiz ulaşımı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapımı tamamlanan Evka 5 Katlı Kavşağı'nın da resmi açılışını gerçekleştirdi. Evka-5, Ata Sanayi ve Anadolu Caddesi’ni birbirine bağlayan kavşak için 26 milyon lira kamulaştırma bedeli ödendi. Yapım, asfaltlama, çevre düzenlemesi ve yeşillendirme çalışmaları ise 48 milyon liraya mal oldu. Hizmete açılan kavşak sayesinde Evka 5'ten gelen araçlar, Anadolu Caddesi üzerindeki bu yeni kavşak sayesinde Ata Sanayi Sitesi ve Organize Sanayi Bölgesi'ne kesintisiz geçiş yapabilecek. Yine Evka 5 ve Organize Sanayi Bölgesi'nden gelen araçlar, Aliağa ve kent merkezi istikametine Anadolu Caddesi'ni kesmeden geçebilecek. Evka- 5’e ulaşım sağlayan 346, 446, 546 ve 810 No'lu hatlar da yapımı tamamlanan yonca kavşağı kullanacak.


ALT VE ÜST GEÇİT PROTESTOSU

Açılış öncesinde tören alanına ellerinde pankartarla gelen bir grup Küçük Çiğli semti sakini, banliyö hatının mahallelerini ikiye böldüğünü ve karşı tarafa geçemediklerinden yakındı. Alt ve üst geçit isteklerini açıklayan grup “Biz güvendik, oy verdik, siz su koyverdiniz”, “Balatçık uyuma, mahallene sahip çık”, “İZBAN yolu kapattı, esnaf kepenk kapattı, yaya geçidimizi istiyoruz” pankartları taşıdı. Ayrıca “Ucube üst geçitler üstemiyoruz” sloganları atıldı.

Protesto gösterisi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun konuşmaya başlamasıyla daha da arttı. Kocaoğlu, önce grubu sakinleştirmeye çalıştı. Çiğli'ye yapılan bir yatırımın açılış töreninde bulunduklarını hatırlatan Kocaoğlu “Bizim ucube ile işimiz yok. Biz hem Çiğli’nin hem İzmir'in hem de bu ülkenin hakkını veriyoruz. Burada bir düğüne, bayrama gelir gibi geleceksiniz. Burada bayram var, şölen var. Burada ucube ve ucubecilerin işi yok. Edebinizle dinleyin, her sorunuza cevap vereceğim” dedi. Bu sırada protestocuların tepkilerine karşı bir grup ta “İzmir Aziz'dir Aziz kalacak” sloganı attı.

TCDD ONAY VERİRSE YAPACAĞIZ

Kocaoğlu konuşmasına devam ederken bazı kişilerin “Biz edepsiz değiliz. Sadece altgeçit ve üst geçit istiyoruz. Asıl edepsiz sensin” diye bağırdığı duyuldu. Kocaoğlu bunun üzerine “Sus, susmasını öğren. Başkalarının yaptığı muameleyi bize de yapmak zorunda bırakmayın. İstediğiniz geçitlerin projeleri yapıldı. TCDD teknik tehlike gördü. Bu nedenle ihaleyi iptal ettik. Şimdi çözüm arayışlarımız devam ediyor. Buranın sahibi TCDD'dir. Projede anlaşıp altgeçit yapabiliyorsak, yapacağız. Yapamıyorsak asansörlü üst geçit yapacağız. Olay budur. Konu bu kadar açık, ihalesi yapılmasına karşın çeşitli olumsuzluklar nedeniyle bu iş ötelenmişken buradaki düğünde bu pankartları açmayı Küçük Çiğli halkına yakıştıramadım. Ben edepsiz demedim ama şimdi diyorum, edepsizsin. Çiğlili hemşerilerim, böyle 3 tane kendini bilmezin, hesabını soramıyorsanız hepinizden Allah razı olsun” dedi.


KİMİN NASIL ÖRGÜTLENDİĞİNİ BİLİYORUM

Bu sözler üzerine özellikle protokol sıralarında oturan CHP yöneticileri yerlerinden kalkarak protestocuları sakinleştirmeye çalıştı. Bir yandan tepki öte yadan “İzmir seninle gurur duyuyor” sloganları eşliğinde konuşmasını sürdüren Kocaoğlu ise “Anlaşılmış ve görülmüştür ki Çiğli'de şölen yapmak, bayram yapmak, düğün yapmak engellenmek isteniyor. 3- 5 tane insan, Çiğli için yapılan hizmetleri fitil fitil getirmek için örgütlenmiştir. Bunları kimin örgütlediğini, nasıl örgütlendiklerini, Harmandalı çöplüğünde nasıl yangın çıkartıldığını, hepsini biliyorum. Konuşmamı kısa kesiyorum. Siz ne yaparsanız yapın, 3-5 adam ne pankart açarsanız açın, bu büyük tesis Çiğli ve İzmir'e hayırlı uğurlu olacaktır. Güle güle kullanın. Bu gösteriyi yapanlara da yazıklar olsun” dedi.

O KADAR YATIRIM YAPIYORUM...


Protestocuların vazgeçmemesi üzerine konuşmasını yarıda kesen Kocaoğlu, açılış kurdelesini keser kesmez alandan ayrıldı. Kocaoğlu, makam arabasına binmeden önce “Çiğli’ye ne zaman gelsem aynı şey oluyor. O kadar yatırım yapıyorum, hala bildiklerini söylüyorlar” dedi. Kocaoğlu’nun alandan ayrılmasının ardından, eylemci vatandaşların yanına giden Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak da sert tepki gösterdi. Çiğlililerin isteklerini dinleyen ve kendi yetki alanında olmadığını ifade etmeye çalışan Solak, bazı vatandaşların sert tepkisi sonrası “Elini indirerek konuş, sesini yükseltme bana karşı” sözleriyle sinirli olduğunu gösterdi. Solak “Bu hizmet, bölgenin en önemli tesislerinden biri. Provakasyon yapanları biliyoruz. Hep bu tarzda davranıyorlar. Onlar için işin yapılıp yapılmaması önemli değil” dedi.

Kocaoğlu, Çiğli'den ayrıldıktan sonra yapımı devam eden Körfez katamaran gemilerini incelemek için Yalova'daki tersanelere gitti. Ardından, Kocaoğlu EXPO temaslarında bulunmak üzere İtalya'ya gidecek, 10 Mayıs Cuma günü İzmir'e dönecek.