İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz ve Bakırçay havzalarına yönelik “Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” için çalışma başlattı. “Yerelde kalkınma” hedefi kapsamında Ege Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliği ile yürütülen çalışmalarda Aliağa, Dikili, Kınık, Bergama, Foça, Menemen ve Kemalpaşa ilçelerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yönelik “tematik stratejik hedeflerin” belirleneceği bildirildi. Eylem planları ve model önerilerinin de ortaya çıkacağı bu çalışmada çevresel değerlerin korunmasına da azami önem verilecek. 

 
Halk çalıştayları başladı

Koordinatörlüğünü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Koray Velibeyoğlu’nun üstlendiği proje ekibi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Ege Üniversitesi’nin alanlarında uzman öğretim üyeleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme ve Koordinasyon Şube Müdürlüğü personelinden oluşturuldu.

Gediz ve Bakırçay’da yer alan 7 ilçeye yönelik mevcut durum analizlerini tamamlayan proje ekibi, bölgenin gelişimini yönlendirecek vizyon ve stratejik hedeflerin belirleneceği “İlçe Halk Çalıştayları”na da başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen bu toplantıların Kınık, Foça ve Kemalpaşa ilçelerinde tamamlandığı, diğer ilçelerde ise kısa süre içinde gerçekleştirileceği kaydedildi. Kaymakamlık ve ilçe belediye başkanlıklarının da desteklediği halk çalıştaylarına,  sivil toplum kuruluşları ve derneklerin temsilcileri ile muhtarların katıldığı açıklandı. İlçe çalıştayları 14 Nisan’da Menemen, 15 Nisan’da Dikili, 17 Nisan’da Aliağa ve 21 Nisan’da da Bergama’da gerçekleştirilecek.

 
Atölye çalışmaları da var

Her bir ilçenin kendine özgü öncelikleri doğrultusundaki kalkınma hedeflerinin belirleneceği projede, ilçelerin birbiri ile ilişkilerine de büyük önem veriliyor. Yerel kalkınma hamlesi yaratabilecek somut proje fikirlerinin ortaya koyulması, çalışmanın özünü oluşturuyor.

İlçe temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği çalıştaylarda çevre, yerleşim yapısı ve kültür, yenilik ve girişimcilik, tarım, turizm ve enerji başlıkları altında atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor. İlçelere özel haritalarda o bölgeye özgü varlıklar, katılımcılar ve moderatör öğretim üyeleri ile birlikte işaretleniyor.