İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre, toprak ve su havzalarını koruyarak tarım ve hayvancılığın desteklenmesi amacıyla başlattığı ağaçlandırma projesi, ‘Fidanlar Bizden, Meyveler Sizden’ sloganıyla giderek yaygınlaşıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Eğridere Mahallesi’nde düzenlenen törenle sezonun ilk fidanlarını Bornovalı çiftçilere dağıttı.  Tören, Bütünşehir Yasası ile mahalle statüsü kazanan Eğridere’de, Bornova Belediyesi tarafından oluşturulan rekreasyon alanında gerçekleştirildi. Törene İzmir milletvekilleri Prof. Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, meclis üyeleri, bürokratlar ve üreticilerle bölge halkı katıldı.  

 
Hepsi tutsun, boy versin!

Göreve başladıkları günden bu yana tarıma ve hayvancılığa destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bakırçay, Gediz,  Küçük Menderes ve Tahtalı gibi 4 havzanın bulunduğu bir kentte tarımda sıçrama yapamıyorsak, tarımda ihracatımızı artıramıyorsak bu kabahat bizim. Sizler zaten çalışıyor,  üretiyorsunuz.  Size destek olmak,  fidan vermek,  sizi belli ürünlere yönlendirmek,  ürün çeşidini artırarak çiftçimizin,  köylümüzün ve kentlimizin kalkınmasını sağlamak zorundayız. Bunu başaracağız. 11 yıl önce çıktığımız yolda, kırsalın kalkınması alanında dev adımlarla ilerliyoruz. Yarımada'nın yol haritası belli oldu. 2 - 3 ay içinde çok önemli çalışmaları İzmir'in ve ülkenin gündemine taşıyacağız. Yarımada'daki köylerimizin,  üreticilerin ürünlerini değerlendireceğiz. K. Menderes ve Tahtalı Havzası'ndaki çalışmaları başlatacağız. Aklı, bilimi ve teknolojiyi kullanarak kaynaklarımızı israf etmeyeceğiz. Dağıttığımız fidanlar çiftçimize bereket getirsin. Hepsi tutsun, büyüsün, boy versin " diye konuştu.

 
İnsan nankör olmamalı!

Konuşmasında, kente gelen AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın'ın, "İzmir, İzmir Büyükşehir Belediyesi açısından acılar içinde. Bu koca bütçeyle bu beyefendiler ne yapıyor? Ankara'da yarım saatte bir uçtan bir uca gidersin, biz burada kısa mesafeye gidemedik" sözlerine yanıt veren Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

 "Adıyaman'dan gelmişsiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve onun bağlı olduğu kuruluş olan İZFAŞ'ın düzenlediği Travel Turkey Fuarı’nın, benim, İzmir halkının konuğusunuz. İlinizi fuarın ‘onur konuğu’ olarak onurlandırmışız.  İnsaf değerli arkadaşlar! Buraya geliyor, teşekkür edeceğine Büyükşehir Belediyesi'ne ve Başkanı'na söz söylüyor. İnsan mutedil olmalıdır. İnsan,  insanı sevmelidir. İnsan karşındakine saygı duymalıdır. İnsan nankör olmamalıdır. O beyefendinin İzmir’in hiçbir sorununu bilmesi mümkün değil.  Eline kağıt vermişler;  üç cümle söylemişler,  onu tekrarlıyor.  Yazıktır!  Nereye gidiyoruz? Ülke nereye gidiyor?  Bu vatandaşın beyanatının abesle iştigal;  boş iş olduğunu,  kendisine yakıştıramadığımı buradan ifade etmek istiyorum.  Biz her türlü baskıya,  yıpratma çalışmalarına rağmen;  polisiyle, savcısıyla, hakimiyle üstümüze gelmelerine rağmen namusumuzla, onurumuzla,  haysiyetimizle Belediye Başkanlığı yaptık;  yapmaya devam ediyoruz.  Bizim haram lokmayla,  onun-bunun malıyla,  mülküyle işimiz yok.  Bizim bir tek gücümüz var, o da adaletli olmak.  Mazlumun hakkını hukukunu korumaktır. Biz Atamız'dan, babamızdan böyle gördük."

 
Karalama kampanyasına "dur" diyeceğiz

Seçim arifesinde her gelenin Büyükşehir Belediyesi'ne laf söylediğini ve bir “itibarsızlaştırma kampanyası” yürütüldüğüne dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, bu karalama kampanyalarına İzmirlilerin "dur" diyeceğini belirtti. Başkan Aziz Kocaoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz ne yaptığımızı,  İzmirli hemşehrilerimiz de bizim ne yaptığımızı çok iyi biliyor. İzmir halkı, 24 saatini 11 yıldır sadece 'Allah razı olsun' denmesi için geceli gündüzlü çalışmaya, kentine ve kentlisine hizmet etmeye adamış bu kardeşinizi zaten destekliyor. Sizler bu karalama kampanyasına inanmıyorsunuz.  İnanmamaya da devam edin.  Çünkü bunlar bir noktadan düğmeye basılmış gibi aynı sözleri tekrarlaya tekrarlaya ‘Acaba milletin aklında kalır mı? Acaba Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında; Bornova'nın çocuğu hakkında Bornova'da bir kuşku yaratabilir miyiz?’ diye yoğun bir karalama kampanyası içindeler. Biz buna 'dur' diyeceğiz. İzmirli hemşehrilerimiz buna 'dur' diyecek.  Ben mümkün olduğu kadar cevap vermiyorum.  Mümkün olduğu kadar bu arkadaşların seviyesine inmek istemiyorum. Benim işim var.  Ben 4 milyon 100 bin İzmirli'ye hizmet etmek için bu göreve geldim.  24 saat emrinizdeyim.  Çalışmaya devam edeceğim. İzanlı olmak zorundayız. Herkesi izanlı olmaya çağırıyorum."

 
Köylerimizde İzmirliler'i ağırlayacağız

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ise, 30 Mart'tan sonra 12 köyün Bornova'ya mahalle olarak bağlandığını belirterek, "Biz de 8 aydır bu köylerimize en iyi hizmeti vermek için Büyükşehir Belediyemizle birlikte bütün mesaimizi buralarda harcıyoruz. Çocuklarımızın alışveriş merkezlerinde değil doğal ortamlarda,  köylerimizde vakit geçirmesini istiyoruz. Bornova'nın bütün köylerinde İzmirli hemşehrilerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Homeros Vadisi bizim için büyük onurdur. Burayı bütün İzmir'e ve ülkeye tanıtacağız. Bu fidanlar gençlerimize umut olacak, gelecek olacak" diye konuştu.

 
Teşekkür plaketi

Konuşmaların ardından Ege Yörükleri Dernek Başkanı Celal Koç, Türkiye Yörük Türkmen Birliği Üyesi Ramazan Polat, Yaka Köyü Muhtarı Mustafa Akar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila'ya teşekkür plaketi verdi.  Daha sonra Eğdire Mahallesi’nde Bornova Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan rekreasyon alanı hizmete açıldı.

 
Bir ayda 220 fidan dağıtılacak

“1 milyon fidan” projesi kapsamında, 2014 yılının son ayında Bornova, Kınık, Karaburun, Dikili, Bergama, Beydağ ilçelerindeki eski orman köyleri olan toplam 208 mahallede geçimini çiftçilikle sağlayan yaklaşık 9 bin üreticiye 100 bini zeytin, 120 bini ise armut, ayva, badem, dut, elma, incir, erik, kayısı, kiraz, şeftali ve vişneden oluşan meyve fidanı olmak üzere toplam 220 bin fidan dağıtılacak.

 
2015 yılında da sürecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarım üreticilerine destek amacıyla yürüttüğü proje kapsamında 2008-2014 yılları arasında 15 ilçede 140 köydeki toplam 7 bin 950 üreticiye yaklaşık 265 bin meyve fidanı, zeytin fidanı ile bağ çubuğu dağıttı. 2014 yılının Şubat ve Mart aylarında ise Bergama, Bayındır, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Selçuk ve Tire’deki 450 köydeki toplam 20 bin çiftçiye 250 bin zeytin, 250 bin meyve olmak üzere toplam 500 bin fidan dağıtıldı.

Projeyle bu yıl sonunda üreticilere toplam 3 milyon liralık fidan dağıtımı yapılmış olacağını açıklayan Büyükşehir yetkilileri, 2015 yılında ise Bayındır, Kiraz, Ödemiş, Tire, Çeşme, Selçuk, Torbalı, Menderes, Seferihisar, Urla, Güzelbahçe, Karabağlar, Buca, Kemalpaşa, Menemen, Karşıyaka, Foça, Aliağa ilçelerindeki yaklaşık 380 mahallede dağıtımların devam edeceğini kaydetti. 

 
Sadece çiftçiler yararlanabiliyor

‘Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi Kapsamında Ağaçlandırma Projesi’nden sadece İzmir’de üretim yapan çiftçiler yararlanabiliyor. Geçimini tarımsal üretimden karşılayan, İlçe ziraat odalarında ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kaydı bulunan veya fidanların dikiminin yapılacağı arazinin kendine ait olduğunu muhtarlık aracılığıyla belgeleyen köylülere destek verilecek olan projeden yararlanmak isteyen üreticiler, çiftçilik yaptığına dair gerekli belgelerle (çiftçi belgesi, ÇKS belgesi, muhtarlık arazi onayı ve fidanı köy sınırlarındaki tapulu araziye dikileceğine dair imzalı taahhüt belgesi) birlikte bağlı bulunduğu muhtarlığa başvurabilir.