Çiğli Belediyesi tarafından bu yıl oluşturulan Çiğli Arama Kurtarma ekibi, İzmir Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birliği'nin Bornova'daki tesislerinde aldığı eğitimi tamamladı. 24 kişilik ekip muhteşem bir arama kurtarma tatbikatı ile eğitimlerinin ilk bölümünü tamamladılar. Nefes kesen tatbikatı Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği Müdürü Atila Altınbulak ile Şube Müdürü Ercan Toprak birlikte izlediler.

TATBİKAT NEFES KESTİ


İzmir'de bir ilçe bünyesinde oluşturulan ilk arama kurtarma ekibi olan ÇAK, iki timden oluşuyor. Türkiye'nin en büyük ve donanımlı eğitim tesisi olan İzmir Birlik Müdürlüğü'nde eğitimlerini tamamlayan ÇAK ekibi, aldıkları temel eğitimleri tatbikatla sergilediler. Alana tam donanımlı araçlarıyla gelen ekip önce, eğitim amaçlı oluşturulan yapay enkazdan yarım saatlik çalışma sonucu iki yaralı kurtardı. Daha sonra bir binadan diğerine halatlar ve sedye yardımıyla yaralı taşıdılar. Ekip elemanları son olarak da 7. kata denk gelen 21 metrelik eğitim kulesinden halatlarla Türk Bayrağı eşliğinde aşağı indiler.  Tatbikatı başarıyla tamamlayan personeli tebrik eden Başkan Metin Solak, ÇAK ekibinin hayat kurtarmak gibi çok önemli bir misyonu olduğunu söyledi.

ENKAZDAN CANLI ÇIKARMA EĞİTİMİ ALDILAR


Tamamı belediye memur ve işçilerinden oluşan ekip, sivil savunma birliğinin uzmanları tarafından eğitildi. Eğitimlerde göçük altında canlı arama, enkazdan yaralı kurtarma, bir binadan diğerine yaralı taşıma, yüksek binalardan yaralı indirme, kısa sürede organize olarak olay yerine varabilme gibi temel eğitimler aldılar. Ekip, yurt içi ve yurtdışında ihtiyaç duyulduğu an yardıma koşmaya hazır geldi.

SIRADA SUALTI VE DAĞCILIK EĞİTİMLERİ VAR


Ekipten seçilecek bir grup ise dağcılık, kayak ve Antalya'da da sualtı eğitimi alacak.  Her eğitimden sonra sertifika alan ÇAK personeli, ihtiyaç duyulan her yere en kısa sürede ulaşabilme yeteneğine sahip.  Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Çak ekibinin yardım gereken tüm insanlığa elini uzatacağını söyledi. İmzalanacak protokolün ardından ülkede ve ülke dışında felaketlerde insanların yanında olacaklarını belirten Başkan Solak, "Birimde görevli ÇAK aracında ekibin ihtiyacı olan tüm donanım bulunuyor. Bir felaket sonrasında ÇAK görevlileri bu araçlarıyla birlikte en kısa zamanda bölgeye ulaşabilecek. Bir insanın hayatını kurtarmaktan daha önemli ne olabilir ki" dedi.

FELAKETLER YAŞAMIN BİR PARÇASI


Felaketlerin ne zaman nerede olacağının bilinmediğini ama hazırlıklı olmanın önemli olduğunu belirten Başkan Metin Solak, halkın da bu projeye sahip çıkarak ÇAK gönüllüsü olmalarını istedi. "Her şey insanı sevmek ve korumakla başlar" diyen Başkan Solak,  ÇAK ekibini yeni araç ve ekipmanla daha da güçlendireceklerini, bunun için 2013 bütçesinde ciddi kaynak ayırdıklarını söyledi.