Jüri başkanlığını Prof.Dr. Cevat Geray’ın yaptığı aralarında;  Prof.Dr. Zekai Görgülü, Prof.Dr. Ruşen Keleş ve  Prof.Dr. Mete Tapan gibi Türkiye’nin önde gelen bilim ve yerel yönetim konularında uzman seçkin juri üyelerinin yer aldığı Özel Kalem Dergisi 5. yıl yerel yönetim ödülleri İstanbul-Üsküdar Adile Sultan Yalısında törenle dağıtıldı.
          
Törende  Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,  2012 yılına damgasını vuran, on bin insanın katılımı ile gerçekleştirilen “Dünyanın ilk canlı Atatürk Portresi” ile sosyal sorumluluk dalında ödüle layık görüldü. Başkan Tartan’ın ödülünü ünlü tiyatro sanatçısı Nilgün Belgün verdi. Başkan Tartan konuşmasında Belediye başkanlarının halkın hizmetkarı olduğunu dile getirdi. Ödülün kendisini yüreklendirdiğini ifade eden Tartan, bu yıl ödülleri anısına verilen rahmetli Mehmet Ali Birand’a atıfta bulunarak, “Mesleğe ve insana saygıyı ve zamanı iyi kullanma sanatını ondan öğrendim.  Bu ödülü Cumhuriyetimizin  kurucusu büyük önder Atatürk’e, aynı zamanda kadını ve genci ile çağdaşlığın gücü ve umudu İzmir’e verilmiş bir ödüldür, onlar adına kabul ediyorum” dedi
            
Ödül töreninde Ege Bölgesi’nden de Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz,toplumun problemlerinden şiddet, madde bağımlılığı ve çocuk suçluluğunun önlenmesi ve bu konularda duyarlılığın artırılması amacıyla "Umutlar Çiçek Açsın" projesi ile ödül alırken, Muğla Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı ile İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da ödül aldı. Görkemli gecede Yılmaz Büyükerşen (Eskişehir) Ekrem Fakıbaba (ŞanlıUrfa) BurhanettinÇoban (AfyonKarahisar) , Faruk Akdoğan(Niğde)  Mehmet Özhaseki (Kayseri) Prof. Dr. Mustafa Zengin (Maltepe)  Özcan Işıklar(Silivri)  ve  Ordu Valiliği ödül alan kurumlar arasında yer aldı. Gecenin sürprizi ise Türkiye’nin başarılı Vali ve Belediye başkanlarından oluşan  koronun devlet sanatçısı İnci Çayırlı yönetiminde konuklara şarkı söylemesi oldu. Başkan ve Valiler ünlü solistlere taş çıkarttı.