Geçen yıl temmuz ayında eşiyle gittiği Karabağlar İlçesi'ndeki bir müzikholde gözaltına alınan Fevziye Cengiz, götürüldüğü karakolda polis memurlarından dayak yediğini, hakarete uğradığını, tehdit edildiğini belirterek şikayetçi oldu. Fevziye Cengiz'in polis merkezinde yediği dayağın güvenlik kamerası görüntüleri herkesin tepkisini çekti. Fevziye Cengiz hakkında da, üç polis memuruna hakaret ve basit yaralama suçlarından, TCK 86/2-3-C ve TCK 125/1-3-A madelerine göre Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Polis memurları hakkında da önce Sulh Ceza, ardından görevsizlikle Asliye Ceza mahkemesinde dava açılmış, Asliye Ceza Mahkemesi de görevsizlik kararı ile dosyayı Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. Polis memurlarının 'işkence yapmak' suçundan yargılanacakları dava, İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde eylül ayında görülmeye başlanacak.

DURUŞMAYA KATILMADILAR

Fevziye Cengiz'in İzmir 15'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde, 'basit yaralama ve memura hakaret' suçundan yargılandığı davaya bugün yapılan 4'üncü duruşmayla devam edildi. Duruşmaya tutuksuz sanık Fevziye Cengiz ile şikayetçi polis memurları B.S., H.Y. ve T.D. katılmadı. Duruşmada, Cengiz'i üç kadın avukat savunurken, polisleri avukat Tolga Yurdakul temsil etti.

Hakkında 7 aydan 6.5 yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz sanık Fevziye Cengiz , daha önce verdiği ifadesinde suçlamayı kabul etmeyerek, polislerin kendisine hakaret edip vurduklarını öne sürdü.

POLİSLERİN TANIKLARI KADINI SUÇLADI


Şikayetçi polislerin tanığı olarak dinlenen Aynur Gökçe de, sanık ile birlikte suç tarihinde müzikholde garson olarak çalıştıklarını söyledi. Masada oturan sanık Fevziye Cengiz'in kimlik soran polislere kimliğinin yanında olmadığını söylemesi üzerine, polislerin kendisini karakola götürmek için arabaya davet ettiklerini, kendisinin ise polislere hakaret etmeye başladığını öne sürdü. Gökçe, "Tartışmaları ve hakaretleri arabada da devam etti. Karakolda yaşanan olayları görmedim" diye konuştu.

Diğer tanık Arzu Gültekin de aynı yönde ifade verdi.

GÖREVSİZLİK KARARI VERDİ

15'inci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Ayşegül Arslan, dosyanın tetkik edildiğini, araştırılacak başka husus kalmadığını belirtip, duruşmanın bittiğini söyledi. Hakim Arslan, sanık hakkındaki suç vasfının değiştiğini bu nedenle TCK 125/1-3-a, 125/4, 43, 53 ile TCK 265/1, 43, 53 maddeleri gereğince yargılanmasının yapılması gerektiğine karar verdi. Dosyayı görevsizlikle nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

DAHA FAZLA CEZA İSTEMİYLE YARGILANACAK


Sanık Fevziye Cengiz Asliye Ceza Mahkemesi'nde üç şikayetçi için toplam 16.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. 43'üncü maddenin uygulanması halinde bu ceza 1/4 ile 3/4 oranında arasında arttırılabilecek.


KARARI ÖĞRENİNCE ŞOKE OLDU

Bugün yapılan ve sanık olarak yargılandığı davanın duruşmasına katılmayan Fevziye Cengiz, verilen kararı ve istenen ceza miktarının arttığını öğrenince şoke oldu. Soluğu avukatı Hanife Yıldırım'ın bürosunda alan Cengiz, gözyaşları içinde şunları söyledi:

"Ben ceza alıp, cezaevine girersem üç çocuğuma kim bakacak. Demek ki şikayetçi olmakla hata etmişim. Bilseydim gidip şikayetçi olmazdım. Yediğim dayakla sesimi çıkartmadan bir güzel bir kenarda otururdum. Yine de adaletin yerini bulacağına inanıyorum. Ben özgür bir insanım. İstediğim kıyafetleri giyerim. Polisler bana işkence yaptı, 12 yılla yargılanacak, ben ise 16.5 yıla kadar hepis istemiyle yargılanacağım." Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım da, mahkemenin verdiği görevsizlik kararıyla ilgili, "Bu kısa karar. Gerekçeli karar yazıldığında, biz de gerekçelerin ne olduğunu öğreneceğiz. Verilen karara ağır ceza mahkemesinde itiraz edeceğiz" diye konuştu.