Yüzyıl kadar önce Çeşme’de yetiştirilen ve elde edilen ürünün ticareti yapılan sakız ağacının, farklı ürünlere yönelmesi nedeniyle azalan popülasyonunu artırmak için çalışmalar yürüten Çeşme Belediyesi, bu yönde önemli bir adım daha attı. Kentin sakız ağacı yetiştirme konusunda elverişli bölgelerinden olan Çiftlik Mahallesi’nde yol kenarındaki yaklaşık 400 metrekarelik bir alana sakız ağacı dikti. Sakız ağacının daha hızlı gelişim göstermesi ve kök salması için en uygun dönemlerden olan ocak ayının tercih edildiği belirtilirken ağacın karakteristiği ve köklerinin gelişimi hesap edilerek alana toplam 200 sakız fidanı dikildi.

 
Maddi değeri yüksek

Sakız ağacından elde edilen ürünün, plastik sanayinden kozmetik sanayine, gıda sektöründen ilaç endüstrisine kadar onlarca farklı alanda kullanıldığını hatırlatan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, ağaçtan elde edilen ürünün maddi değerinin de çok yüksek olduğunu vurguladı. Çeşme’nin, doğal yapısı sayesinde sakız ağacının yetiştirilebildiği nadir yerlerin başında geldiğini kaydeden Başkan Tütüncüoğlu, ilçede yüzyıl kadar önce yetiştiriciliği ve ticareti yapılan bu ağacı tekrar kazandırmak için çalışmalarda bulunduklarını açıkladı.

 
Her eve en az bir ağaç

Fidan dikimi sırasında Çeşme Belediyesi’nin ağaç, dal ve bitki artıklarından kendi imal ettiği gübreyi kullandıklarını vurgulayan Tütüncüoğlu, dikilen sakız fidanlarının da belediye tarafından üretildiğini kaydetti. Çiftlik Mahallesi’ni, “sakız ağacı geliştirme alanı” olarak seçtiklerini belirten Başkan Tütüncüoğlu, “Çiftlik’te oturma raporu almak isteyen her vatandaşlarımız evlerinin bahçesine en az bir sakız ağacı dikmek zorunda. Bu dikim gerçekleşmediği takdirde isterse saray yapmış olsun oturma raporu alması, elektrik, su ve internet bağlatması mümkün değil. Sakız ağacını geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 
Milyarlarca dolar gelir

Sakız ağacının Çeşme’ye kültürel, turizm ve tanıtım alanında koyacağı katkıların yanı sıra ticaretiyle büyük ekonomik girdi sağlayacağını söyleyen Tütüncüoğlu, devletin de bu iş için elini taşın altına koyması gerektiği açıkladı. Tütüncüoğlu, “Sakız Adası sadece 21 köyde sakız yetiştirerek büyük maddi gelir sağlıyor. Çeşme’de şu an sakız üretimi yapanlar var ve ağaç sayısı her geçen gün artıyor. Yunanistan sakızdan her yıl 3 milyar dolar kazanıyor. Bu konuda merkezi yönetim de gerçekten çalışılırsa İzmir ve Türkiye ekonomisi bunun kültürel, tanıtım, ekolojik ve ekonomik girdileriyle birlikte her yıl milyarlarca lira gelir sağlar.” diye konuştu.

 
Ağaçlardan doğal gübre


Çeşme yaşam ömrünü doldurmuş dal, yaprak ve ağaçları yongalama makinesinden geçirerek, yaklaşık 3 ay beklettiklerini, elde edilen ürünü de 2 haftalık dönemlerde, güneşe karşı duruşlarını değiştirerek yanma ve komposto sürecini hızlandırdıklarını belirten Çeşme Belediyesi Park Bahçeler biriminde görevli Peyzaj Mimarı Selim Gönensin, bu şekilde organik gübre elde ettiklerini belirtti. Toprak yoluyla bitkilerde yaşamını idame ettiren mikroorganizmaların tekrar toprakla buluşturduklarını vurgulayan Gönensin, durumu doğanın kendi kendini gübrelemesi olarak açıkladı, “Organik gübre, bitki ve ağaç için suyun geçirgenliğini ve köklenme hızını artırıyor. Toprağa ya da insana zarar vermiyor” dedi.