Türkiye’nin turizmde öne çıktığı deniz, kum, güneşin yanı sıra su ürünlerinde de zengin bir bölge olduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizlerin haricinde, 200’ün üzerinde göl ve yaklaşık 800 baraj gölünde de olta balıkçılığı yapıldığını açıkladı. Dünyada birçok ülke ve kentin bu kaynakları turizm alanında kullandığını ve milyarlarca Amerikan Doları gelir sağladığını vurgulayan Başkan Tütüncüoğlu, ülkemizde bu konuda adım atılmamasının büyük eksiklik olduğunu kaydetti.

 
Balıkçılar da kazanacak

Turizm cenneti Çeşme’de bu alanda çalışmalara başladıklarını kaydeden Tütüncüoğlu, “İlçemizin kuzeyinde Ildırı Köyü’nden başlayan, Şifne Bölgesi’nin de dahil edildiği ve Dalyan Koyu’na kadar devam eden adalarla çevrili deniz alanını korunmuş balık denizi yapmak için kolları sıvadık” dedi. İşe önce bölgedeki balık popülasyonunu korumak ve artırarak başlayacaklarını vurgulayan Tütüncüoğlu, “Balıkçılıkla geçinenlerin sofralarına daha fazla balık ve keselerine daha çok para girecek, oltayla avlananlar da boş dönmeyecek” dedi.

 
Balık popülasyonu artacak

Çalışma kapsamında denizin içinde daha önce belirlenmiş konumlarda otobüs, tren vagonları ve uçak batıkları ile yavru balıklar için gelişim alanı sağlayacaklarını kaydeden Tütüncüoğlu, “Uzun süredir kış turizmi için yürüttüğümüz çalışmalar da kış aylarında gerçekleşmeye başlayan gelişme de yavaş yavaş kendini gösteriyor. Bu projeyle bölge turizminin yanı sıra balık popülasyonunun artmasına da katkı sağlamış olacağız. Başta hafta sonları olmak üzere bölgede balıkçı tekneleriyle turlar düzenlenecek. Esnafa gelir sağlanacak” diye konuştu.

 
Sonbaharda başlıyor

Çeşme’de yaz aylarında gelen turist sayısının beklentileri fazlasıyla karşıladığını fakat kışın aynı durumdan bahsedebilmenin mümkün olmadığını söyleyen Tütüncüoğlu, şöyle konuştu: “Yaz aylarının yıldızı olduk. Kış için çalışmaya başladık. Olta balıkçılığı turizmi tam yazın bittiği dönemde popüler oluyor. Eylül ayından başlayıp ocak ayının ilk haftalarına kadar devam ediyor. İlçenin sakinleştiği aylarda etkilerini gösterecek olan turizm, termal kaynakların yanı sıra kış aylarındaki hareketlenme üzerinde büyük etkinlik gösterecek.”