Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel yaptığı açıklamada, Yunanistan'daki kriz nedeniyle bölgede bazı tur iptallerinin yaşandığını, bu durumun Türk turizmi için bir avantaj oluşturduğunu, Yunanistan'a gitmekten vazgeçen turistin Türkiye'ye gelebileceğini belirtti.

Yeni düzenlemelerle bundan sonra Yunanistan'da vergilerin yükseleceğini dile getiren Öncel, "Eskiden Yunanistan'a giden bir turist, orada yemeklerin ve içki fiyatlarının daha ucuz olduğunu söylüyordu. Şimdi dengeler değişecek. KDV yükselince Yunanistan'daki fiyatlar da yükselecek" dedi.

Özellikle Yunanistan adalarının yakın geçmişe kadar "uygun tatil fırsatı" ile büyük ilgi çektiğini anlatan Veysi Öncel, şöyle konuştu:

"Adalara gidenler, balık yemek için 100 lira ödediğini, Bodrum ya da Çeşme'de ise balık yiyebilmek için bu paranın iki katını ödemek zorunda kaldığını anlatıyordu. Ama balığın kalitesi çok önemli. Bizde deniz balıkları, orada ithal balıklar servis ediliyor. Serviste kalite anlayışımız da farklı. Bizim vergilerimiz de çok yüksek. Bizim için yeni dönemin bir fırsat olacağına inanıyorum."

"Çeşme pahalı değil"

Deniz-kum-güneş, termal turizm ve rüzgar sörfü gibi olanaklarıyla farklı tatil seçenekleri sunan Çeşme'nin, Yunanistan tatilini iptal eden yabancı turistten çok, iç pazara hitap ettiğini anlatan Öncel, çoğunluğunu İstanbul ve Ankaralı misafirlerin oluşturduğu tatilcileri ağırlayacaklarını dile getirdi.

Ramazan Bayramı öncesi turizm tesislerindeki doluluk oranlarının yüzde 75-80 civarında olduğunu, tatilde bu oranın yüzde 100'e ulaşmasını beklediklerini ifade eden Öncel, son anda Çeşme'de tatil kararı alanların da sokakta kalmayacağını, ancak rezervasyon yaptırmayı önerdiklerini ifade etti.

Son günlerde Çeşme'de çok yüksek restoran, plaj ve konaklama ücreti alındığına ilişkin tartışmalara da değinen Öncel, şunları kaydetti:

"Ben Çeşme'nin pahalı olduğu düşüncesine kesinlikle katılmıyorum. 200 liraya da 15 liraya da yemek var. İkisiyle de doyabiliyorsunuz, tercih meselesi. Serbest ekonomi var.  Çeşme'de 75 lira ücretli olan beach club ana baba günü, rezervasyonla çalışıyor ama giriş ücreti 30 lira olan beach club aynı doluluğa sahip değil. Yani kimsenin kızmaya hakkı yok. Pahalı olan yere gitmesinler, orada yemek yemesinler. Onun bir marka değeri var. Kimse zorla götürmüyor. Çeşme'de 50 liraya da 1 milyon liraya da yatak bulabilirsiniz. Bu bütün dünyada böyle. Çeşme'ye haksızlık etmeyelim. Çeşme pahalı değil, parası olan lüks yerlere gidiyorsa bundan şikayet etmesin."

Tatilde en önemli unsurun huzur olduğuna dikkati çeken Öncel, Çeşmeli turizmcilerin iyi niyetli olduğuna inandığını, ancak turistlerin gerekli durumlarda yetkili mercileri arayıp şikayetlerini dile getirebileceğini aktardı.

Rusya'daki kriz Çeşme'yi vurmadı

Rusya'daki ekonomik krizin Antalya turizmini etkilediğini hatırlatan Veysi Öncel, Rus zenginlerinin göz bebeği Çeşme'nin ise aynı krizden etkilenmediğine değindi.

Zengin Rus turistin yine Çeşme'ye geldiğini anlatan Öncel, şu bilgiyi verdi:

"Rusların önemli zenginleri çok para harcayabiliyor. Antalya'da alıştığımız kitle burada zaten yok. Genellikle tekne ile açılıyor ya da gece kulüplerini kapatıyorlar ve iyi para harcamaya devam ediyorlar."

Veysi Öncel, Çeşme'yi turizmde daha iyi yere getirmek için çalışmayı sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.