Başta yörenin ilk yerleşim birimlerinden olan Çeşmeköy ile şehir merkezindeki tarihi Uzun Sokak ve Maraş Sokak’taki çalışmalar olmak üzere bazı tarihi yapılar da yeniden ayağa kaldırılacak. Bunlardan bir tanesi olan ve aynı zamanda Şekerci Sarayı olarak da bilinen tarihi Osmanağa Konağı’nda restorasyon çalışmaları başladı.

Çeşme Kalesi’nin üst tarafında, Şekerci Hamam Sokak’ta yer alan, bakımsızlık nedeniyle çökme tehlikesi bulunan ve etrafı bina yüksekliğinde demir kafesle çevrili olan Osmanağa Konağı yenileniyor. 346 metrekare yüzölçümüne sahip bina için hazırlanan ve 27 Mayıs 2011 tarihinde İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan projenin uygulama işleri Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce yürütülüyor. Yapılan yazışmalar sonucunda, İzmir İl Özel İdaresi tarafından 12 Ekim 2011’de 1 milyon 42 bin 901 lira tahmini bedelle ihaleye çıkarılan Osmanağa Konağı onarım işini, 765 bin lira bedel Surlu Mühendislik üstlendi.

Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, 19'uncu yüzyıl Geç Osmanlı Dönemi eseri olan Osmanağa Konağı’nın Çeşme’deki en önemli sivil mimarlık örneklerinden biri olduğunu belirtti. Çeşme merkezde turistlere gösterilebilecek tarihi yerlerin sayısının çok fazla olmadığını kaydeden Becel, "Çeşme Kalesi ve kale içindeki Arkeoloji Müzesi bir saatte rahat bir şekilde gezilebiliyor. Osmanağa Konağı’nın Etnografya Müzesi olarak Çeşme’ye kazandırılması yönünde bölgesel basında haberler çıkması üzerine Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce çalışma başlatıldı. Bu projeyle Çeşme Kalesi ve Etnografya Müzesi bir bütünlük arz edecek. İnsanlar kaleden yürüyerek 3-4 dakikada müzeye ulaşacak. İki tarihi eser arasında bir de Şekerci Hamamı var. Bir sonraki aşamada orası da restore edilip turizme kazandırıldığı takdirde, turistlere Çeşme merkezde gösterebileceğimiz güzel bir destinasyon oluşturmuş olacağız" diye konuştu.

KONAK, ŞUBAT 2013’TE


Surlu Mühendislik Proje Müdürü Servet Erkansu da, geçen yıl 4 Aralık’ta yeri teslim aldıklarını ve işe başladıklarını kaydetti. Erkansu, "Şu an Koruma Kurulu İlke Kararları doğrultusunda yapının diğer elemanlarını gün ışığına çıkarmak için araştırma kazısı yapıyoruz. Bu kazılarımız yaklaşık bir ay daha devam edecek. Araştırma kazısını tamamladıktan sonra yeni çıkan kalıntılar ve yapı izlerini projeye işleyeceğiz. Projeyi revizyonuna göre işlenmiş olarak kurul onayına sunacağız. Kurul onayı alındıktan sonra da restorasyon çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. 4 Şubat 2013 tarihinde ise işi teslim edeceğiz. Yani çalışmalarımız 425 gün içinde bitecek" dedi.