Turizm cenneti Çeşme’nin son birkaç yıl içinde kış döneminde de büyük ivme kazandığını vurgulayan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, yaz aylarında açılan, kış aylarında kapanan ‘yazlık’ çalışan işyeri sayısında büyük bir düşüş meydana geldiğini belirtti. Birkaç yıl öncesine kadar ilçe çarşısı olan İnkılap Caddesi’nde bile birçok işyerinin ‘yazlık’ esasına göre çalıştığını hatırlatan Başkan Tütüncüoğlu, “Bugün cadde üzerine yazın açık, kışın kapalı olan işletme kalmadı. Termal su bulunan otellerde de müşteri sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’ye varan artış oldu. İlçenin kış ayları da hareketlendi” diye konuştu.

 
Ayda 6 bin turist gelecek

Çeşme gibi uzun yıllar turizmi sadece yaz aylarında işlevsel olan deniz, kum, güneş etrafında şekillenmiş turizm kentlerinde, kış turizminin gelişiminin güç olduğunu vurgulayan Başkan Tütüncüoğlu; ilçenin, doğal güzelliği ve termal zenginliği ile belediye, işletme ve sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla bu sıkıntıyı aşmakta olduğunu kaydetti. “Çeşme için artık Ankara’nın da elini taşın altına koymasını zamanı geldi” diyen Tütüncüoğlu, “Kış aylarında ilçeye turist getirmesi için görüştüğümüz tüm firmalar ilçenin 10 bin kaliteli yatak sayısının 30 bin olduğu takdirde ayda 6 bin turist getirebileceklerini söylüyor” şeklinde konuştu.

 
21 yıldır oyalıyorlar

İlçenin yatak sayısının artması için de 8 yıl önce turizm tesisi alanı ilan edilen Altınkum bölgesinin imar planlarını yapılmasını gerektiğini bilgisini veren Tütüncüoğlu, “Altınkum bölgesinde bakanlıkların turizm tesisi alanı olarak belirledikleri bölgede aynı bakanlıklar tarafından turizm tesislerinin yapılmasına engel olmak istercesine 21 yıldır yapılmıyor. 25 binlik planları dalga geçer gibi yapıp yapıp tekrar bozuyorlar. “Uzun süredir, ‘üç ay-beş ay sonra planlar geliyor’ ‘bu sefer eli kulağında’ diye diye 21 yıldır oyalıyorlar” diye konuştu.

 
O gün doğanların çocuğu oldu

Başkan Tütüncüoğlu, şöyle devam etti: “İlk, ‘Üç ay sonra plan elinizde’ dedikleri gün doğan çocuklardan kimi üniversiteye gidiyor kimi çoluk çocuğa karıştı, biz hala plan bekliyoruz ve planlar hala ortada yok. Hala daha sorduğumuzda dalga geçer gibi ‘Üç ay sonra elinizde’ diyorlar. Eski Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü de “1 hafta sonra planları belediyeye göndereceğiz’ demesinin üzerinden 6 ay geçti, değişen bir şey yok. Çeşme kış turizminde kendi çabasıyla gelişti. En azından şimdi planlayın da yatak sayısı artsın, gelişme durmasın.”

 
Yatırımcılar bekliyor

Çeşme’de yatırım yapmak için sırada bekleyen ve mağdur edilen yatırımcılardan bir tanesinin de dünyanın 32. zengini olan 18 milyar dolarlık serveti bulunan, Rus milyarder Mihail Dmitriyeviç Prohorov olduğunu açıklayan Tütüncüoğlu, şöyle devam etti: “Prohorov, 7 yıl önce Çeşme Altınkum bölgesinde turizm tesisi yapmak amacıyla ilçede bir arsa satın aldı. Altınkum’daki 21 yıldır boyunca imar planı olmayan 2 bin 761 dönüm alanın, 170 dönümü Prohorov’a ait. Prohorov’un yaklaşık 200 milyon Türk Lirası turizm tesisi yatırımı yapacağı ve yapılacak tesisin ağaç boyunda, çevreye duyarlı bir temada inşa edileceği bilgisini de aldık. Fakat hem para hem de proje hazır olmasına rağmen, bakanlıklar planı hazırlamadığı için yatırım hayata geçemiyor. Çeşme ve Çeşmeliye zaman kaybettiriliyor.”