Gülçin Karaegemen- Ege Çevre ve Kültür Platformu ve İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, 5 Haziran Dünya ve Çevre Günü ve Çevre Haftasının, çevreye yönelik saldırılara karşı mücadele günü olarak algılanmasını dikkat çekmek için Konak'ta buluştu. Ege Çevre ve Kültür Platformu ve İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği ortaklaklığıyla düzenlenen basın açıklamasında konuşan dönem sözcüsü Berrin Emin Kaya, Türkiye'nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne varolan çevre sorunlarının üzerine yenilerinin de eklenerek girdiğini belirtti. Kaya, "Ülkenin her köşesinde ormanlar, kıyılar, akarsular, tarım alanları, tarihsel ve kültürel varlıklar acımızsa yok ediliyor. Bunları korumayı sağlayacak idari ve yasal düzenlemelerle talanın önü açılıyor. 2/B yasası ile ormanların işgali yasal statüye kavuşturuldu. Çıkarılan yönetmelikle zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasının önü açıldı ve iki ayrı altın madeni işletmek için ÇED sürecini başlattı" dedi.

Kültürel miraslar sanayiye heba ediliyor

Bergama yakınlarındaki 2 bin yıllık Allianoi Antik Kenti'ni Yortanlı Barajı'nın suları altında bıraktığını söyleyen Kaya, Hasankeyf'i de Ilısu Barajı'nın sular altında bırakma tehlikesinin hala devam ettiğini söyledi. Kaya sözlerine şöyle devam etti: "Ödemiş'teki Neikeia Antik Kenti'ne ilçe çöplüğü yapılmak isteniyor. Kyme Antik Kenti'nin üzerinde ise şu an demir çelik fabrikaları, liman işletmeleri ve fabrika curufları yükseliyor. Tıpkı Biga yakınlarındaki Parion Antik Kenti gibi kültürel miraslarımız sanayinin doymak bilmez iştahına kurban ediliyor. Tarım alanları kirletici faaliyetlerle hızla yok edilip, yanlış tarım politikaları ile kendisini doyuramaz bir ülke haline geldiğimiz bu günlerde güvencesiz, ucuz iş gücü, kirli savaşlara asker için nüfus artışını teşvik ediliyor, kürtaj yasaklanıyor."

Bu konuların buz dağının görünen yüzü olduğunu savunan Kaya, daha birçok sorunun canlı yaşamını, yaşam alanlarını ve yaratılan bütün alanları tehdit ettiğini söyledi. Kaya, 5 Haziran Dünya ve Çevre Gününü ve Çevre Haftasını tüm bu saldırılara karşı mücadele günü olarak algıladıklarını ve ilan ettiklerini belirtti.