Halide Demir- İzmir Konak Meydanı Kemeraltı Girişi'nde gerçekleşen protestoda kuru fasulye kazanlarından İzmirlilere tabak tabak kuru fasulye dağıtan CHP PM Üyesi Hurşit Güneş, beraberinde CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve partililer olduğu halde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, yolsuzlukların bedelinin başta gıda maddeleri olmak üzere vatandaşlara yüklenmek istenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

KURU FASULYE FİYATI ETLE YARIŞIR HALE GELDİ

Pazarda ve marketlerde fiyatı 12 TL'ye dayanan Türk halkının temel yiyecek maddelerinden kuru fasulyenin et fiyatlarıyla yarışır hale geldiğini, simitlerin 1,40, patatesin fiyatının ise 3,5 TL'ye yükseldiğini; vatandaşın yoldaki elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamlarıyla belinin büküleceğini belirten Hurşit Güneş, Ocak ayı resmi işsizlik rakamlarının da yüzde 10 olarak açıklanacağını beklediklerini kaydetti.

KOCA TÜRKİYE KURU FASULYEYİ İTHAL EDER HALE GELDİ


Asgari ücrete yapılan zam oranının düşüklüğüne karşın yapılan ve yapılacak olan zamlarla vatandaşların kara kara nasıl geçineceğini düşünmesinin hükümetin ve Başbakanın umurunda olmadığını vurgulayan Hurşit Güneş, yaşanan sürece tepkisini, “Kuru fasulye Türkiye'de sade vatandaşın en makul fiyatlı yiyeceklerinden biri idi. Hale bakın. 12 TL. Pişmemişi ve 16 TL'ye çıkabileceği söyleniyor. Çünkü Türkiye'de kuru fasulye ithal ediliyor. Koca Türkiye kuru fasulyeyi ithal eder hale geldi. Biz bunu kınıyoruz. Patates olmuş 3,5 TL. Simit olmuş 1,40 kuruş. Vatandaş ne yapsın? Dar gelirli vatandaşı ezen bu hükümeti kınıyoruz, lanetliyoruz ve Konak Meydanı'nda kuru fasulyeyi yiyemeyen vatandaş yiyebilsin diye dağıtıyoruz”sözleriyle gösterdi.


AYAKKABI KUTUSUNUN İÇİNE 4,5 MİLYON TL KOYARSAN VATANDAŞ DA 12 TL'DEN KURU FASULYE YEMEK ZORUNDA KALIR

CHP PM Üyesi Hurşit Güneş, zamların ve gıda maddelerinin fiyatındaki astronomik artışın yolsuzluklarla ilişkisine dikkat çekti ve şöyle konuştu:

“Ekonomistler işsizlik oranının önümüzdeki 4-5 ayda yüzde 12'ye çıkacağını söylüyor. Yine resmi fakat hesaplanmayan iş aramayan ama işsiz olan yüzde 7 var. Gençler arasında yüzde 25 işsizlik var. 370 milyar dış borcumuz beklemektedir. Vatandaş ve kurumlar sürekli döviz almaktadır. Simit 1,40 kuruş, kuru fasulye 10-12 lira. Kuru fasulyenin içine çok ya da az et katsanız da çok farketmeyecek. Onun için lokantaya gittiğinizde içinde et diye şikayet etmeyeceksiniz. Simit 1,40 kuruş, fasulye 12 lira. Asgari ücret 846 lira. Bununla vatandaş geçinecek. İşsizlik resmi rakamlarda yüzde 10'u aşacak. Ayakkabı kutusunun içine 4.5 milyon TL koyarsan vatandaş da kuru fasulyeyi 12 TL'den yemek zorunda kalır. Sen Japonya'ya gider, görmezsin, Rize'deki hemşehrin Rize'nin meşhur kuru fasulyesini 12 TL'den yer”