Halide Demir-Davayı başından bu yana takip eden ve davanın sahte ve kurmaca bilgi ve iddialar üzerine kurulduğunu, tutuklu askerlerin mağduriyetini sürekli gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekillerinden Musa Çam'ın serbest bırakılmalar hakkındaki ilk değerlendirmesi, aynı durumun Ergenekon, Balyoz, KCK gibi davalarda da sürdüğünü ve tahliyelerin burada da gerçekleşmesi gerektiği şeklinde oldu.


MUSA ÇAM: TUTUKLU SANIKLAR UZUN SÜRELİ MAĞDURİYET YAŞADI

CHP'li Milletvekili Musa Çam, başta Ergenekon, Balyoz ve askeri casusluk adlı davalar olmak üzere Türkiye'de uzun yıllardır hukuksuzluğun ve yargısız infazın olduğunu savundu ve “Türkiye'de uzun yıllardır hukuksuzluğun ve yargısız infaz yapıldığını tanık oluyoruz. Ergenekon, Balyoz, KCK, sendika yöneticilerine yapılan operasyon, gazetecilere yapılan operasyon ve askeri casusluk davası nedeniyle uzun süredir büyük bir mağduriyet yaşanmaktaydı. Mağdur olduklarını yıllardır bağırıyorduk. Bu hukuksuzluğun giderilmesi için gerekli tüm düzenlemelerin yapılması ve tüm davalarda tutuklu olan yargılananların serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerekiyor” diye konuştu.

Çam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son demeçlerinde de özel yetkili mahkemeler ve Terörle Mücadele Kanunu'nda düzenlemeler yapılmasının şart olduğunu belirttiğine dikkat çekerek, bu açıklamaların cemaat-iktidar çatışmasından sonra yapılmasını 'manidar' bulduklarını belirtti.


ORTADA BÜYÜK BİR HUKUKSUZLUK OLDUĞUNUN FARKINA VARILDI

Musa Çam, iktidarın aynı duyarlılığı yolsuzluk iddialarının araştırılması ve sonuca vardırılması konusunda göstermesinin şart olduğunu belirtti:

“Sayın Başbakan ben bu davaların savcısıyım diyordu. Ne zaman yolsuzluklarla ilgili ucu kendisine gelmeye başlayınca devlette bir paralel yapılanma olduğunu söylemeye başladı. Özel yetkili mahkemelerde büyük bir hukuksuzluk olduğunun farkına vardılar. Ancak bu düzenlemeler yapılırken kendi yolsuzluklarını ortadan kaldıracak ve örtecek düzenlemelerden de uzak durulması gerekiyor. İzmir Urla'daki Zeytineli, limandaki yolsuzluklar dahil olmak üzere kapatılmaması gerekiyor.”

ERDAL AKSÜNGER: TAHLİYE KARARLARINI BEKLİYORDUK

Askeri Casusluk Davası'nın takipçi bir diğer milletvekili olan CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger de, davanın son duruşmasına da katıldığını, burada tutuklu askerlerin ciddi deliller ortaya koyarak iddiaları çürüttüğüne kendisinin de tanık olduğunu ve tahliyeleri 'zaten bekledikleri' şeklinde bir değerlendirme yaptı.

“Bu davanın çökeceğini düşünüyorum. Geçen duruşmada da görüldü ki, savunma çok ciddi deliller ortaya koydu. Bunlar da etkili oldu tahliyelerde” diyen CHP'li vekil Erdal Aksünger, cemaat-iktidar çekişmesinin de etkili olduğunu düşündüklerini söyledi:

“Arkasından cemaat iktidar arasındaki ittifakın değişmesi, yüzüklerin yer değiştirmesinden dolayı, yüzük kardeşliği bitti. Bu da etkili oldu. Devletin tüm katmanları şirket gibi kullanılamaz. Devlet kademeleri tarumar edildiğini Başbakan kendisi itiraf etti. TMK kanunu ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılması konusunda demeç verdi Başbakan. ÖYM bu çarpışma aşamasında savcı ve hakim atamaları sırasında bakış tarzı şeklen değişti. Başından beri takip ediyoruz davayı. Özellikle iddianamedeki delillerle ilgili zaten ciddi muammalar vardı. Bundan sonraki süreç de buna benzer şeyler oluyor. Tahliye kararlarını bekliyoruz.”


TAHLİYELER YAŞANAN HAK İHLALLERİNİ ORTADAN KALDIRMAZ

Aksünger, Ergenekon, Balyoz gibi diğer davalarda da tahliyeler beklediklerini ancak yıllarca tutuklu kalan sanıkların yaşadıkları mağduriyetlerin bir daha yaşanmaması ve önüne geçilmesi için davalar açılması gerektiğini kaydederek, açıklamasını, “Balyoz, Ergenekon, KCK'dan da tahliye bekliyoruz. Bugüne kadar yapılan hak ihlallerini yerine getirmez. Ayn ısavcı ve hakimlerin birçok insanın hayatlarını gasp etmelerinin önüne geçilmeli. Aleyhte açılacak davalarla hak ihlallerinin önüne geçilmeli. En azından vicdanen rahatlamak için dava açacaklardır sanırım” şeklinde sonlandırdı.