Çiğli Kaymakamlığı tarafından ilk olarak bu ilçede yürütülen '81 İle 81 Kitap Projesi' kapsamında bir süre önce, ilk ve ortaokullara kitaplar dağıtıldı. Bu kitaplar dağıtılırken okul müdürlerinin devre dışı bırakıldığını, öğretmen, öğrenci ve velilere sorulmadığını belirten süren Eğitim- Sen İzmir 2 Nolu Şube yöneticileri tepki gösterdi. Seçilen bazı kitapların, küçük yaştaki, seçme yetisi olmayan, ne verilirse almaya hazır çocukları olumsuz bir şekilde, derinden etkileyecek olması olduğu dile getirildi. Kitapların pedagojik olmadığı, laik ve bilimsel eğitim anlayışına, akla, mantığa aykırı, cinsiyetçi, ötekileştirici, şiddeti normalleştirici içeriklere sahip bulunduğu dile getirildi.

Bugün de CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ile Eğitim-Sen 2 Nolu Şube yönetici ve üyeleri, protesto için “81 İle 81 Kitap Projesi'ni ilk başlatan Çiğli Kaymakamlığı’nın önünde toplandı. Kaymakamlık önünde basın açıklaması yapan Yüksel, "AK Parti hükümeti önce kızlı erkekli yurtları ayırdı. Şimdi de karşı devrim projesinin bir ayağını İzmir’de başlatmışlar. Buna hiç bir zaman izin vermeyeceğiz" dedi. Dağıtılan kitapların bilimsellikten, akılcılık ve çağdaşlıktan uzak olduğunu, ırkçı, cinsiyetçi, tek tipçi, gerici, dindar ve kindar nesiller yetiştirmeye yönelik olduğunu savunan Alaattin Yüksel, "Bu, hükümetin daha önce bahsettiği karşı devrim projesinin bir parçasıdır. Bundan sonra 2023 hedefi olarak, okullarda kızları ve erkekleri ayırmak istiyorlar. Hükümetin başkan vekili bunu daha önce söylemişti. Çiğli Kaymakamlığı’nın projesinde karşı devrim projesinin önemli bir adımını da burada atmış" diye konuştu.

İkinci sınıf öğrencilerine gönderilen 'Müslümanlar Kardeştir' kitabında, küçük çocukları din adına savaşmaya, öldürmeye ve kan dökmeye yönlendirici anlatımların bulunduğunu vurgulayan Yüksel, "Üçüncü sınıflara gönderilen 'Mestik Hanım' adlı kitapta ise kadın bir böcek olarak gösterilerek, evlenmek için kendisini en az dövecek koca aramaktadır" diye konuştu. Diğer sınıflara dağıtılan kitaplardan da örnekler veren Yüksel, bu projeye izin verenler hakkında soruşturma açılması gerektiğini belirtti. Yüksel, "İzmir Milli Eğitim Müdürü’nün izin verdiği kitaplar çağdaşıdır. Bu kitapları dağıtan kaymakam Cumhuriyetin ve devletin kaymakamı olamaz. Bu kaymakam olsa olsa cemaat ve gerici yobaz iktidarın kaymakamıdır. Bu proje için Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ve Valiliği derhal göreve çağırıyoruz. Bu kaymakamın açığa alınıp soruşturmaya tabi tutulması gerekiyor" dedi.

Sendika yöneticileri de öğretmenler olarak gerici, bağnaz değil, çağdaş nesiller yetiştirmek istediklerini dile getirdi.