Çiğli Belediyesi ile Disk Genel İş Sendikası arasında 628 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme belediye önünde ve belediye konferans salonunda düzenlenen törenlerde imzalandı. Sözleşmeyi Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Disk Genel Başkanı Kani Beko, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, Genel- İş 5 Nolu Şube Başkanı Naci Çetin ile sendika ve belediye yetkilileri imzaladı. Şölen havasında gerçekleşen imza törenine ayrıca Genel-İş Sendikası Mali İşler Daire Başkanı Cafer Konca, Disk Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, sendika temsilcileri, CHP İl ve ilçe yöneticileri, meclis üyeleri ile belediye bürokratları katıldı.

İşçiler yürüyerek geldi

Belediye şantiyesinde toplanan park bahçeler, temizlik ve atölyeler ile fen işleri müdürlüklerine bağlı işçiler davul zurna eşliğinde belediye binasına doğru yaklaşık 1,5 km yürüdüler. Ellerinde pankartlarla “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atarak yürüyen işçileri yarı yolda Başkan Metin Solak karşıladı. İşçilerle birlikte belediye binası önüne yürüyerek gelen Başkan Solak, işçilerle birlikte halay çekti. Daha sonra imza töreni için belediye konferans salonuna geçildi.  Toplu sözleşme, türküler eşliğinde tüm işçilerin coşkulu tezahüratı ve alkışlarıyla imzalanırken, salonda adeta bayram havası esti.

İşçiler Başkan Solak’ı ayakta alkışladı

Konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Başkan Metin Solak’ı işçiler dakikalarca ayakta alkışladılar. Gördüğü büyük ilgi karşısında oldukça duygulanan Başkan Metin Solak, “Sizleri her bir hücremin en derin yerinden seviyorum” diyerek sözlerine başladı.  Her zaman işçinin yanında ve emekçi dostu olduğunu belirten Başkan Solak, “Biz bir gemideyiz. Her birimiz bu geminin bir parçasıyız. Tek bir vidası bile çıksa geminin dengesi bozulur. Biz çok şeye göğüs gerdik. Çok sıkıntılı zamanlarımız oldu. Hiçbir soruşturma, hiçbir savcılık ifadesi bizim emekçi dostu olmamıza engel olamaz. Hiçbir zaman vicdansız biri olmadım, olamam da. İşçilerimiz için oldukça iyi bir sözleşme imzaladık, tüm işçilerimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Disk Genel Başkanı Kani Beko da Çiğli’de iyi bir sözleşme imzalandığına dikkat çekerek, “İzmir örgütlü mücadelenin en iyi yapıldığı yerlerin başında geliyor. Lütfen İzmir’e sahip çıkın. Bugün burada da önemli bir sözleşmeye imza atıyoruz. En iyi sözleşmelerden biri oldu. Tüm işçilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Genel iş Başkanı Ekici: “Çiğli’de taşeronlaşma yok”

Çiğli’de taşeron şirketin bulunmamasının önemini vurgulayan Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, örgütlülüğün giderek yok edilmeye çalışıldığı ülkede önemli bir sözleşmeye imza atmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Ekici şöyle konuştu; “şöyle bir bakıyorum da tüm işçilerimizin gözleri parlıyor. Hepimiz mutluyuz. Haklar kolay elde edilmiyor. Bu güzelliklerin bizden sonraya da kalmasını istiyoruz. Örgütlü mücadeleyi inatla, kararlılıkla ve iradeyle sürdürmeliyiz.”

Tüm belediyelere örnek olsun

Genel – İş Sendikası 5 Nolu Şube Başkanı Naci Çetin, Çiğli’de imzalanan sözleşmenin, kapsadığı haklar açısından tüm belediyelere örnek olması gerektiğini belirterek, “Çiğli’de çok iyi bir sözleşme imzaladık. Tüm belediyelere örnek olmasını diliyorum. İşçinin iradesini arkasına alanla biz de yol gideriz. Düğün havası yaşıyoruz. Başta Başkan Metin Solak olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Toplu sözleşmenin ardından Disk Başkanı Beko, Genel-iş Başkanı Ekici ile belediye işçileri, Başkan Metin Solak’a teşekkür ederek çiçek takdim ettiler. Başkan Solak da tüm işçiler adına 5 Nolu Şube Başkanı Naci Çetin’e teşekkür ederek çiçek takdim etti.

İşte yeni sözleşme

31 Aralık 2014’e kadar geçerli olacak sözleşmede A gurubu bir işçinin maaşı 1.300’den 1.660 TL’ye, B gurubu işçinin maaşı 1.350’den 1.710 TL’ye, C grubu işçinin maaşı da 1.450’den 1.850 TL’ye yükseltildi. Yol yardımı yüzde yüz artarak 80 TL’ye çıktı. Ayrıca, her yıl bir kereye mahsus 250 eğitim yardımı, ilk yıl yılda dört kez 350 TL, ikinci yıl ise 400 TL gıda yardımı, yılda iki kez tam maaş ikramiye ve yılda bir kez 100 TL yakacak yardımı yapılacak. Öte yandan işçilere günlük yarım kilo yoğurt verilmeye devam edilecek. İlk yıl yüzde 21, ikinci yıl ise yüzde 23’lük artışa denk gelen sözleşme, sendika tarafından İzmir’de en iyi sözleşme olarak nitelendirildi.