Gülçin Karaegemen- Eski milletvekili Canan Arıtman'ın başkanlığında Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği (ÇİMDER) kuruldu. Aralarında hukukçular, hekimler, akademisyenler, eğitmenler, anne ve babaların bulunduğu, 17 kurucu üye ile yola çıkan çocuğu yönelik cinsel istismar konusunda toplumu ve karar vericileri bilgilendirme ve daha duyarlı kılma konusunda çalışmalar yapmayı hedefliyor. Derneğin tanıtım toplantısında konuşan Artıman, çocuk istismarının çocuğun fiziksel, duygusal, cinsel istismarı ve ihmali olduğunu, derneğin çocuğa yönelik tüm istismar tipleriyle mücadele edeceğini, ancak çalışma alanını öncelikle çocuğun cinsel istismarı konusunun oluşturacağını söyledi. Arıtman sözlerine şöyle devam etti, "Çocuğa yönelik istismar konusu ne yazık ki görmezden gelinmeye, halının altına süpürülmeye çalışılsa da, çok acı örneklerle gündeme gelmeye, toplumu derinden sarsmaya ve mağdur çocuk sayısının katlanarak artmaya başladı. Bu konuda çalışan otoritelere göre emniyete intikal eden vakaların buz dağının ancak görünen kısmı. Yetkililer, çocuğun cinsel istismarı vakalarının ancak yüzde 15'inin, ensest vakalarının ise yüzde 10'unun adli mercilere ulaştığını belirtmektedirler" diye konuştu.

ÇİMDER, kanayan yaralara merhem olacak

Derneğin kanayan yaralara merhem olması için kurulduğunu, bu amaçla toplumu bilgilendireceğini belirten Arıtman, Birleşmiş Milletler çocuk hakları sözleşmesi olmak üzere Türkiye'nin taraf olduğu, çocuklarla ilgili tüm uluslararası sözleşmelerin ve ulusal düzenlemelerin uygulanmasını destekleyeceğini, takipçisi olacağını, yasal ve kurumsal eksikliklerin giderilmesi için öneriler, yasa teklifleri geliştireceğini, çocuk istismar suçunun ağırlaştırılması için çalışacağını, cinsel istismar mağduru çocukların tanı, tedavi ve tedavisi için çalışacağını, eğitim seferberliği gerçekleştirerek çocuklara kendilerini korumayı öğreteceklerini, anneleri bilinçlendireceklerini ifade etti. Çocuğun cinsel istismarı hem toplum, hem de devlet olarak çok eksik kalınmış bir konu olduğunu anlatan Arıtman, "Çocuğun cinsel istismarı, kurumsallaşamadığımız, anayasamıza göre üst hukukumuz olan uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getiremediğimiz bir konudur. Bu sorunla mücadele için çocuklarımızın bu suçtan korunması, mağdurların yasal haklarının korunması, faillerin cezalandırılması, yasal mevzuat, mağdur çocukların tanı, tedavi, rehabilitasyonu gibi alanlarda büyük eksiklerimiz var. Bunun için bu derneği kurduk" dedi. İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı, Emniyet Çocuk Koruma Şube Müdürlüğünü, SHÇEK ve MEB müdürlerini ziyaret ettiklerini belirten Arıtman, bu kuruluşlarla işbirliği içinde çalışacaklarını söyledi.
Cahit Kıraç'ın onur üyesi olduğu derneği kurucu üyeleri arasında eski bakanlardan Suat Çağlayan, İzmirli Modacı Zuhal Yorgancıoğlu yer aldı.