İzmir Konak Meydanı’ndaki Kaymakamlık binasında 15 yıldır asılı olan, geçtiğimiz günlerde indirilmesi büyük tartışmalara neden olan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Cumhuriyet fazilettir' yazısı, bugün yenilenmiş haliyle yeniden aynı yere asıldı.

Konak Valiliği’nin tarihi binasının yanında, Büyükşehir Belediyesi’nin karşısındaki Kaymakamlık binası geçen ay tadilata alındı. Tadilat sırasında binanın en üst katının Konak Meydanı cephesinde yeralan Atatürk’ün 'Cumhuriyet fazilettir' sözünün yeraldığı tabela da indirildi. Tadilat bitmesine rağmen tabelanın yerine asılmaması tepkilere yol açtı. Konak Kaymakamı Ahmet Önal’ın, "O yazıyı asmak mecburiyetinde değiliz, Türkiye'de insanlar yapılan işe değil de bazı ayrıntılara bakıyor. Eski yazı, soluk ve çok büyüktü. Pencerelerden daha da büyüktü. Sökülen o yazı için güzel bir şey düşünüyorum, ama henüz karar vermiş değilim. Eski yazıyı koysak, büyük olduğu için sırıtırdı. Hükümet konakları üzerinde bu tür yazılar için bir standart yok. İlla şu yazı yazılacak diye de bir kural yok. Ayrıca İzmir Valiliği'nin üzerinde de herhangi bir yazı bulunmuyor. Bu 15 yıl önce düşünülmüş bir yazı. Henüz söz ve yazı konusunda bir karar vermedim. İlla yazı koymak zorunda da değiliz. Belki sadece Konak Kaymakamlığı yazarım. Belki de Atatürk'ün başka bir sözünü yazarım. Henüz inşaat bitmediği için karar vermiş değiliz" sözleri basında yeralmıştı.

Bu açıklamaların tepkileri daha da büyütmesi üzerine, Kaymakamı Ahmet Önal geçen hafta katıldığı bir toplantıda eleştirilere yanıt verdi. İddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kaymakam Önal, tadilatın henüz bitmediğini, Kaymakamlık tabelasının bile daha asılmadığını söyledi.

Bu konuyla ilgili haberlerin asılsız olduğunu söyleyen Kaymakam Önal, şöyle konuştu:

"Binanın tadilatı dolayısıyla yazı çıkartıldı. Ancak henüz bina tadilatı bitmedi. Aceleci bir vatandaş sayesinde yazının çıkartılıp bir daha asılmadığı haberleri yapıldı. Ancak tadilat henüz bitmedi. T.C. Konak Kaymakamlığı yazısı bile asılmadı. 6 yıl önce yazılan yazı artık eskimişti. Yenisinin siparişini verdim. Kısa süre sonra yeni tabela asılacaktır. Biz Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’te yaşıyoruz. Varlığımızı ona borçluyuz. Biz 8 kardeşiz, fakir bir ailenin çocuğuyum. Atatürk olmasaydı ben bu makamı rüyamda bile göremezdim, belki de yurdumuz bile kurulmazdı. Duyarlılık gösteren İzmirli hemşerimize teşekkür ederim ama bu yanlış anlaşılmayı da düzeltmek istedim."

Dün öğle saatlerinde ise Atatürk'ün 'Cumhuriyet fazilettir' sözü, yeni bir tabelanın üzerinde yenilenerek itfaiye görevlileri tarafından aynı yerine asıldı.