Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi Anabilim Dalı Başkanlığı seçimlerine katılan ve kazanan Doç. Dr. İlkay Karaca, kendisi yerine dışarıdan başka birisini atayan Dekan Prof. Dr. Nadide Kazancı'nın bu uygulamasının yanlış olduğunu iddia edip, 4'üncü İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Mahkeme Doç.Dr. Karaca'nın talebini yerinde görüp, yürütmenin durdurulması kararını verdi. Doç.Dr. İlkay Karaca, atamasının yapılması için mahkeme kararını Rektörlüğe verdi. Mahkeme kararına rağmen ataması yapılmayınca da Doç Dr. İlkay Karaca, önce savcılığa başvurdu. Savcılık da yargılama izninin verilmesi için dilekçeyi YÖK'e gönderdi. Danıştay 1'inci Ceza Dairesi Dekan Nadide Kazancı hakkında 'görevini kötüye kullanmak' suçundan yargılanması için izin verdi.

Prof. Dr. Nadide Kazancı hakkında 7'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde, 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın ikinci celsesine sanık Prof. Dr. Nadide Kazancı, avukatı Ahmet Kul, şikayetçi Doç. Dr. İlkay Karaca ve avukatı katıldı. Doç.Dr. İlkay Karaca, “Seçimi 1’e karşı 3 oyla kazandım. Atamam yapılması gerekirken dışarıdan bir hafta sonra başka bir kişinin ataması yapıldı. Bu yöndeki taleplerimi Rektörlüğe ve Dekanlığa dilekçelerle bildirdim. Görüşme taleplerim kabul edilmedi. Bundan dolayı dava açtım. Daha sonra da savcılığa şikayetçi oldum. Yıllardır sanık görev yapmaktadır. Hukuk müşavirliğinin beyanına göre işlem yaptığı yönündeki savunmasını kabul etmiyorum. Uygulanması gereken hukuk prosedürünün uygulanmadığını ve bunun da kasıt altında işlendiğini düşünüyorum” dedi.

Prof.Dr. Kazancı'nın avukatı Ahmet Kul, “Müvekkilim 34 yıldır görev yapan birisidir. İşlerin yoğunluğu ve hukuki bilgisinin yetersizliğinden dolayı gecikme olabilir. Ayrıca İdare Mahkemesi'nin kararı yürütmenin durdurulmasına yönelik bir karardır. Şikayetçinin göreve atanacağı yönünde verilen bir karar değildir. Müvekkilimin suç işleme kastı yoktur. Öncelikle beraatini, mahkeme aksi kanaatte ise lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Nadide Kazancı da avukatının savunmasına aynen katıldığını belirterek, “2008 yılı Kasım ayında dekan olarak atandım. Üç ay sonrasında bölümde seçim yapıldı. Hukuki bilgi konusunda Rektörlüğün avukatı ile telefonla görüştüm. Bana döneceğini söyledi ama dönmedi. Fakültede 6 bin öğrenci okumakta. 164 öğretim görevlisi var. Aynı zamanda bölüm başkanlığı da yapıyor, derslere de giriyorum. Yoğun bir iş temposu ile çalışmaktayım. Dekanlığımızda tüm öğretim görevlilerin özlük haklarına saygı duyulmakta ve işlem yapılmaktadır. Kasıtlı olarak geciktirilme olmamıştır. Bu hususlarında bilinmesini istiyorum. 12 Ağustos 2010 tarihinde mahkeme kararı hakkında işlem yapıldı. Bir ay sonra İlkay Karaca’nın, beni YÖK'e şikayet ettiğini öğrendim. Ben mi kasıtlı davranıyorum o mu kasıtlı davranıyor halen anlamış değilim” dedi.

Mahkeme hakimi Sevgi Türer, sanık Prof. Dr Nadide Kazancı'yı 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırıp, cezasını erteledi. Prof. Dr. Nadide Kazancı'nın avukatı Ahmet Kul, kararın temyizi için Yargıtay’a başvuracaklarını söyledi.