Altın madeninden Narlıca Köyü Deresi'ne siyanürlü atık karıştığı iddiları üzerine geçen pazartesi günü Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, dereden su numuneleri aldırtıp, incelenmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderdi. Ancak, alınan numunelerin yetersiz olduğu belirtildi.

Bunun üzerine Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün görevlendirdiği iki mühendis, Ovacık Altın Madeni'nin B kapısı yakınındaki Narlıca Köyü Deresi'nde bugün incelemelerde bulundu. Derenen çeşitli yerlerinden tekrar su ve çamur örnekleri alındı. Alınan numunelerin Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü tarafından üç ayrı laboratuvarda incelenip, üç gün içinde sonuçların açıklanacağı bildirildi.

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, maden şirketi yetkililerinin böyle bir kazanın yaşandığını inkar etiklerini belirterek, "Ancak, burada bir şeyler yaşandığı belli. Köylüler hafta sonu derenin bembeyaz aktığını söylediler. Şu an ise rengi değişmiş durumda. İnsanlar tedirgin. Maden çalışanları alarma geçmiş durumda. Gerekli numuneleri aldık. Sonuçları bekliyoruz" diye konuştu.

EGEÇEP'TEN AÇIKLAMA

Kaza ile ilgili delillerin karartılması endişesi yaşadıklarını dile getiren EGEÇEP ise konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bergama Ovacık Altın Madeni, sermayenin ve hükümetlerin bilimi ve hukuku yok sayarak talan politikalarını hayata geçirdikleri ilk örnek olmakla birlikte tek örnek değildir. Erzincan İliç'te, Eskişehir Kaymaz'da, Kışladağ'da (Uşak) Efemçukuru'nda (İzmir) daha pek yerde bu ekolojik yıkım devam etmektedir. Böyle bir ortamda altın madeninin yaşanan sorunla ilgili 'rutin tamir ve bakım' açıklaması yapmasını suçu karartma ve geçiştirme çalışması olduğunu düşünüyoruz. Haziran 2006 yılında Eşme ve köylerinden 1700 yurttaşın siyanürle zehirlendiği Kışladağ Altın Madeni'ndeki kazanın karartılması gibi bu kazanın da karartılacağı endişesini taşıyoruz. Başta Narlıca köylüleri olmak üzere, yöre halkı endişe ve korku içindedir" denildi.

KOZA Altın İşletmeleri A.Ş. ise dün yaptığı yazılı açıklamayla iddiaların asılsız olduğunu belirtmişti.