Mehmet Akif Çakmak- Eğitim sisteminde yeni yapılan değişiklikleri değerlendiren İzmir Ticaret Odası (İTO) Eğitim Komitesi Üyesi İsa Aykanat, kendilerinin de bir çalışma yaptığını ve gördükleri sıkıntıları odanın görüşü olarak paylaşacaklarını belirtti. 4+4+4 sisteminin nasıl uygulanacağının getirdiği belirsizliklerin dershanlere yapılan kayıtları durduğunu söyleyen İsa Aykanat, "Dershanelerin kapatılacağının söylentisi, 4+4+4'ün getirdiği belirsizlikler kayıtları durdurdu" şeklinde konuştu. Söz konusu sistemin 2012-2013 yılında uygulanmayacağını belirten Aykanat, öğretmen sıkıntısı yaşanacağını ve derslik sayısının yetersiz olduğunu dile getirdi.

En az 5 branşta yeni öğretmenler lazım

Artık yasanın ortaya çıktığını ve tartışmanın doğru olmadığını belirten İsa Aykanat, "Artık uygulama kısmı ile ilgilenmemiz lazım. 2012-2013 öğretim yılında bunun uygulanması söz konusu değil. Sadece geçici maddelerden bir tanesi uygulamaya geçiyor. Kuranı Kerim'in ve Peygamberin hayatının seçmeli ders olması. Bunun kitapları da yetişmeyecek ama değişik materyallerle bu açık kapatılmaya çalışılacak. Yasanın içerdiği diğer mevzular bir sonraki yıla taşınacak. Bu uygulamada görünen en sıkıntılı uygulamalardan biri 2 yaş grubunun 1. sınıfa aktarılması. Ortalama 1 milyon 300 bin öğrenciyi ikiyle çarparsanız 2 milyon 600 bin öğrenci 1. sınıfa girecek ve bu da bir tıkanıklığa yol açacak. Acilen derslik sayısının artırılması gerekiyor. Öğretmen sayısının da buna paralel olarak değiştirilmesi ve artırılması lazım. 4+4+4 ile 5. sınıfı ortadan kaldırmakla 20 bin öğretmen işsiz kalacak. Ayrıca en az 5 branşta yeni öğretmenler koymanız gerekir" yorumunda bulundu.


Dershaneler sıkıntılı

Dershanelerin son zamanlarda büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını söyleyen İsa Aykanat, "Biz dershaneleri ortadan kaldırdığımız zaman bunca çocuğun Cumartesi-Pazar gününü nasıl dolduracaksınız. Bunca çocuk haftasonunu dışarda gezerek değerlendirecekse dershaneleri kapatmayın. Bilgi aktaran bir kurumdur dershaneler, bu duruma böyle bakmak lazım. İçeriği ve niteliği ile yerine yeni kurumlar koyulabiliyorsa dershaneler kaldırılırsın. Sportif tesisleriniz, bir altyapınız yok. Dershanelerin büyük bir kısmı sıkıntılı. Psikolojik bir baskı var. Dershanelerin kapatılacağı söylentisi ve 4+4+4'ün gündeme gelmesi dershanelere kayıtları durdurdu" şeklinde konuştu. Özel okullar ile okul öncesinin bir olumsuzluk yaşamayacağını dile getiren İsa Aykanat, okul öncesi eğitimin Türkiye'de de 3 yaşa kadar çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Kendilerinin de İTO olarak bir çalışma yapacağını vurgulayan İsa Aykanat, İTO Eğitim Komitesi olarak inceleme yaptıklarını odanın görüşünü ileride yansıtmayı düşündüklerini söyledi.