Mustafa Duran düzenlediği basın toplantısında, Çiğli Kaymakamlığı tarafından yürütülen '81 ile 81 kitap projesi' kapsamında ilk ve ortaokullara kitap dağıtımında okul müdürlerinin devre dışı bırakıldığını, öğretmen, öğrenci ve velilere sorulmadığını söyledi. Pedagojik olmayan, laik ve bilimsel eğitim anlayışına, akla, mantığa aykırı ve ötekileştirişi içerikteki kitapların dağıtıldığını ileri süren Mustafa Duran, şöyle dedi:

İkinci sınıf öğrencilerine gönderilen 'Müslümanlar Kardeştir' kitabıyla küçük çocukları din adına savaşmaya, öldürmeye ve kan dökmeye yönlendirici anlatımlar, onları kin ve nefrete yönlendirmektedir. Üçüncü sınıflara gönderilen 'Mestik Hanım' adlı kitapta ise kadın bir böcek olarak gösterilmekte ve evlenmek için kendini en az dövecek koca aranmaktadır. Bu kitap da kadına şiddeti, dayağı kaçınılmaz kılarak meşrulaştırmakta ve çocuklarda bu durumun kabul edilebilir doğal bir durum olduğu düşüncesi yerleştiriliyor. Dördüncü sınıflara gönderilen 'İbretlik Hikayeler' serisinde 'Kolay Kazanç' adlı kitapta ise hikaye Risale-i Nur’dan aynen alınmıştır. Yine altıncı sınıf öğrencilerine gönderilen 'Allah Nasıl Yaratıyor' adlı kitabın 32’inci sayfasında 'Çok doğru bir tahmin Fatih. Bu kitapları seneler önce Bediüzzaman Said- i Nursi adlı bir alim yazmış' cümlesi aynen geçmekte, sayfanın altında ise adı geçen kişinin resmi verilmektedir. Bu durum devlet olanaklarıyla bir cemaatin propagandası değil midir?"

Projenin kitap okuma alışkanlığı kazandırma projesi olmadığını ileri süren Duran, “Belirli bir dünya görüşüne sahip tek tip düşünen bir gençlik yaratmak isteniyor. Biz Eğitim-Sen olarak laik, demokratik, bilimsel eğitime katkısı olacak her çalışmanın yanında olmaya, pedagojik olmayan, ötekileştirici, cinsiyetçi, ayrımcı bir dile sahip, ırkçı, bilimselliğe Kurdukları 20 öğretmenden oluşan komisyonun kitapları incelediğini belirten Duran, gelen şikayetler üzerine böyle bir yöntem izlediklerini, kısa sürede birçok dayatmayla karşılaştıklarını dile getirdi.