CHP’li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve sekiz arkadaşı ihaleye fesat karıştırmak suçlarından aldıkları cezalar 5 Kasım’da onandı. İnfaz savcılarının tebligatı beklendiği sırada, iki ayrı davadan 8 yıl 4 ay hapis cezası kesinleşen Osman Özgüven, 14 Kasım’da İzmir Adnan Menderes Havalimanından normal yollardan yurtdışına çıktı. Yüzde 96’sına belediyenin sahip olduğu Jeotermal A.Ş'den cenaze ve et nakil araçlarının kamu hizmeti için belediyeye aktarılması sırasında yapılan usul hatası nedeniyle yargılanan ve 'İhaleye fesat karıştırmak suçundan' 4 yıl 2’şer ay hapis cezası alan eski Muhasebe Müdürü Nuri Afacan, tahsildar Halil İbrahim Tanık, emekli zabıta amiri Cemal Gürsel Durmaz ve emekli zabıta memuru Reşat Akdoğan ise 4 Aralık’ta teslim oldu ve Bergama Cezaevi’ne konuldu. 6 Aralık’ta da, ikinci davada, iptal edilen garaj ihalesinde, ihaleyi alan şirketin kimlik bilgilerinin eksik olması nedeniyle kamu zararı olmadığı halde usul hatasından ceza alan CHP’li Meclis Üyesi Sedat Öcal, eski meclis üyesi Bülent Karataş ve Gelir Şefi Ahmet Karataş Bergama cezaevine, emekli Yazı işleri Müdürü Canan Işık ise Şakran’da bulunan Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne konuldu. Hapis cezası nedeniyle Belediye Başkanlığı düşürülen Osman Özgüven’in yerine de Yusuf Altıparmak belediye başkanı seçildi.

Sekiz belediye çalışanı ve Osman Özgüven, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanan, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda 4'üncü Yargı Paketi olarak bilinen '6459 sayılı İnsan hakları ve ifade özgürlüğü bağlamında bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun' çerçevesinde serbest bırakıldı. Belediye çalışanları söz konusu kanunda kamu zararı olmayan davalarda cezaların düşürülmesine istinaden bırakıldı. Cezaevi önünde heyecanla yakınlarını bekleyenler, büyük sevinç yaşadı. Sanıkların avukatlarından Muhittin Üstündağ, "4'üncü yargı paketinde sanıklar lehine düzenlemeler geldi. Bu nedenle infaz durduruldu. Şimdi uyarlama yargılaması yapılacak” dedi.

ÖZGÜVEN DE DÖNÜYOR

Arkadaşlarının serbest kaldığını İsveç’te öğrenen Osman Özgüven, birkaç güne kadar İzmir’e döneceğini açıkladı. DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Özgüven, “Arkadaşlarımın serbest kaldığını öğrendim çok sevindim. Suçlu olmadığımız bir davada ceza almak çok acı. Ama suçlu olmadığım halde affa uğramak, af kapsamına alınmak çok ağırıma gidiyor. Mücadeleye devam edeceğiz. Bize atılmak istenilen bu kirliliği temizleyeceğiz. Hiçbir arkadaşımın bir gram suçu yok. Kamu bir kuruş zarara uğratılmamış. Anayasa Mahkemesi’nde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde hakkımızı arayacağız” dedi.


ALKIŞLARLA KARŞILANDILAR

İzmir'in Dikili İlçesi'nde iki ayrı davada aldıkları hapis cezalarının onanmasının ardından cezaevinde bulunan 8 belediye çalışanı 4'üncü yargı paketi kapsamında serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan eski Muhasebe Müdürü Nuri Afacan, tahsildar Halil İbrahim Tanık, emekli zabıta amiri Cemal Gürsel Durmaz, emekli zabıta memuru Reşat Akdoğan, CHP'li Meclis Üyesi Sedat Öcal, eski meclis Üyesi Bülent Karataş ve Gelir Şefi Ahmet Karataş, emekli Yazı işleri Müdürü Canan Işık'ı aileleri, yakınları ve belediye çalışanları cezaevinin önünde dışarı çıkışlarını bekledi. Heyecanlı bekleyiş tutukluların dışarı çıkmasıyla birlikte yerini gözyaşına bıraktı. Cezaevi çıkışı alkışlarla karşılan belediye çalışanları Dikili Belediyesi'ne ait araçlarla kalabalık bir konvoy eşliğinde ilçe merkezine getirildi. Dikili Atatürk Meydanı'na saat 21.00'de ulaşan konvoy, burada da kalabalık bir grup tarafından karşılandı. Serbest kalan belediye çalışanları, meydanda hazırlanan platformda kendilerini teşekkürlerini iletti. Dikili Belediye Başkan vekili Yusuf Altıparmak, tahliye olan belediye çalışanları birer buket karanfil verdi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'te tahli olanları yalnız bırakmadı.