Burcu Aşkın, “Babam tesisatçı, ağabeyim elektrikçi. Ben de küçüklüğümden beri motor tamircisi olmak isterdim, idealime ulaşmama az kaldı” dedi. Okul Müdür Başyardımcısı Oktay Üşümez, “Bu bölümü kızlar hiç tercih etmiyor. Burcu, Türkiye’de ilk olacak” dedi.

Türkiye’de 'erkek işi' denilen mesleklerin başında gelen motor tamirciliğinde de artık cinsiyet tabuları yıkılıyor. Bunların bir örneği İzmir’de. Bornova’daki Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (EML) Motorlu Araçlar Teknoloji Alanı 11’inci sınıf öğrencisi Burcu Aşkın, önümüzdeki yıldan itibaren son sınıfta haftada üç gün sektörde çalışmaya başlayacak. Çocukluğundan beri hayali olan motor tamirciliği eğitimi alabilmek için meslek lisesini tercih ettiğini, “Erkeklerin arasında zor olur, beceremezsin, kuvvetin yetmez” gibi sözleri kulak ardı ettiğini belirten genç kız, şöyle konuştu:

“Ben hayalimin peşinden gittim. Öğretmenlerim bile uyardı, çünkü onların ilk kız öğrencileri olacaktım. Ama yeteneğimi, ne kadar istekli olduğumu gördüler, beni benimsediler, kabullendiler ve büyük destek verdiler. Babam tesisatçı, ağabeyim elektrikçilik eğitimi görüyor. Benim de bu tür tamir işlerine ilgim çoktu. Ailemde çok destekledi, tercihimi onayladı. O nedenle de çok başarılı oldum. Önümüzdeki yıl otomotiv sektöründe staj yapacağım. Staj için öğretmenlerimle işyerlerini gezerken büyük ilgi gördüm, her gittiğim yer onlarla çalışmamı istedi. Sektörde yetişmiş, eğitimli bayan eleman ihtiyacı var. Ben şimdilik tekim, umarım hemcinslerimin önünü, yolunu açarım. Mesleğe önümüzdeki yıl stajyer olarak atılacağım ama yerimde saymak istemiyorum. Bir adım ötesi makine mühendisliği, hem çalışıp hem de yüksek okumak istiyorum. Yollarda artık erkekler kadar kadın sürücüler var. Karşılarında bir kadın oto, motor tamircisi görmeleri, bu işi çekirdekten öğrenmiş bir hemcinsleriyle muhatap olmaları onları memnun edecektir diye umuyorum. Sektörde çalışmaya başlayacağım için çok heyecanlıyım.”

Motorlu Araçlar Teknoloji Öğretmeni Mustafa Vanlı, bölümde 399 erkek öğrencinin okuduğunu belirterek, “Burcu benim de ilk kız öğrencim oldu. Bizim için de ilk deneyim olacaktı. Ama bu mesleğe o kadar gönül vermiş ki sınıfın en başarılı öğrencisi oldu, kız olması sınıf içinde disiplinin sağlanmasında, öğrencilerin diyaloglarını olumlu etkiledi. Burcu çekirdekten yetişti, sektörde yolu çok açık çünkü daha stajyerlik aşamasında iş için taliplisi çok oldu. Başarılı olacağına inanıyorum” dedi.

Öte yandan Burcu’nun Türkiye’deki eğitimli ilk bayan motor tamircisi olduğunu belirten Mimar Sinan Teknik ve EML Müdür Başyardımcısı Oktay Üşümez, genç kıza takdirnameli karnesini verdi. Üşümez, Burcu’nun sektörde önemli bir yeri olacağını belirterek, “Çok eskiden bir iki motor tamircisi kadın vardı. Ama onlar yaşlandı, belki 20 yıldır bu bölümü seçip okuyan kız öğrenci yok. Burcu bu bölümden mezun ilk kız öğrenci olacak. Sınıfında 28 öğrencinin en başarılısı oldu, sınıfını takdirnameyle geçti. Örnek öğrenci oldu, kutluyorum” diye konuştu.