Samsun Sanat Tiyatrosu'nun, İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki Yusuf Kemalettin Perin Kız Teknik ve Meslek Lisesi Çok Amaçlı Salonu'nda sahneleyeceği 'Diren' adlı oyun için verilen izin, daha sonra bazı bölümlerinde küfür olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Sivas ve Gezi Parkı olayları ile 17 Aralık yolsuzluk operasyonunu konu alan oyun, bunun üzerine Cumhuriyet Meydanı'nda sahnelendi. Oyunun sahnelenmesi için organazasyonu yapan Eğitim-Sen Bergama Temsilcisi Özgül Aldiş, 'Özgürlük sanatla başlar. Tüm engellere rağmen doğruları söylemeye devam edeceğiz' dedi.

KESK'e bağlı Eğitim-Sen Bergama Temsilciliği, Samsun Sanat Tiyatrosu'nun 'Diren' isimli oyununu Bergama'daki Yusuf Kemalettin Perin Kız Teknik Ve Meslek Lisesi Çok Amaçlı Salonu'nda 15 Kasım Cumartesi günü sahnelemesi için gerekli izinleri almak amacıyla başvurdu. Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygun görülen, Sivas Madımak Oteli'nde aydınların yakılarak öldürülmesi, Gezi Parkı olayları ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonunu konu alan oyuna Kaymakamlık tarafından 11 Kasım'da gerekli izin verildi. Ancak üç gün sonra, 14 Kasım Cuma günü saat 17.00'de, Kaymakamlık, oyunda üç yerde küfür geçtiği gerekçesiyle verdiği izni iptal etti. Bunun üzerine Eğitim-Sen Bergama Temsilciliği, oyunun Cumhuriyet Meydanı'nda sahnelenmesine karar verdi. Eğitim- Sen Bergama Temsilciliği Özgül Aldiş, oyunun sahnelenmesinden önce yaptığı açıklamada, 'Yerelde yapılan bu uygulama bizi hiç şaşırtmadı' dedi.

Aldiş, şunları söyledi: 'Özgürlük sanatla başlar. Tüm engellere rağmen doğruları söylemeye devam edeceğiz. Sanat ve sanatçılar, iktidar ve egemenlerin yanında olamaz. Faşist ve dikta rejimler dünyanın her yerinde sanata saldırır. Bu Türkiye'de de defalarca denendi. Nazım Hikmet, Ruhi Su, Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney gibi değerlerimiz egemenlere karşı hep bedeller ödemiştir. 12 yıldır AKP Hükümeti de Devlet Şehir Tiyatroları'nı da kendi ideolojilerine göre dizayn etmeye çalışmıştır. Sanatın her alanına saldırmakta heykellere ucube, şarkı sözlerinin ve sinema filmlerinin ne kadar uygunsuz olduğunu sorgulayarak, sunucunun dekoltesine karışıyor, balerinlerin etek boylarını kontrol ediyor, arkeolojik kazılardaki buluntulara 'çanak, çömlek' diyor, büyük olanları da Allianoi'deki gibi baraj göllerinin altında bırakıyor. Ortaçağ karanlığında gibi davranan AKP iktidarı bu ülkenin özgür geleceği için mücadele eden düşünce, sanat, edebiyat, bilim insanları ve biz eğitim emekçilerinin tamamını halktan ve ülkesinden uzaklaştırmak için elinden geleni yapmaktadır. Fazıl Say ve Mehmet Ali Alabora örneğindeki gibi sanatçılar kamuoyunda sürekli hedef gösteriliyor.'

Daha sonra Samsun Sanat Tiyatrosu'nun 'Diren' isimli oyunun sahneledi. Sahnelenen oyunda iptale gerekçe olarak göstrilen küfürlerin olmaması dikkati çekti.