23 Mayıs 2013 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun önderliğinde Diyarbakır’a gidecek olan heyetin temaslarını izleyecek olan Diyarbakırlı gazeteciler, Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürlüğü’nün evsahipliğinde İzmir’e geldi. Aralarında Diyarbakır Basın Yayın İl Müdürü Melik Akaslan, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Veysi İpek ile Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüseyin Kaçar’ın da bulunduğu 26 kişilik heyet, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr.Sırrı Aydoğan’ı ziyaret etti.

Diyarbakır’dan gelen gazeteci heyetini ağırlamaktan onur duyduklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Dr.Sırrı Aydoğan, kendilerinin de 23 Mayıs’ta yaklaşık 200 kişiyle yapacakları ziyareti hatırlatarak, bu görüşmelerin önemine değindi. Türkiye’nin Batı’dan Doğu’ya ‘bir’ olduğunu ifade eden Aydoğan, “Bizde ‘verme’ kültürü, gülmek sarılmak var. Bu değerler, Avrupa’da, başka kültürlerde yok. Bizde merhamet, iyilik, güzellik var. Önemli olan kardeşliktir. Bunların arasına başka şeyler giremez. Olsa olsa siyaset girer, Siyaset de gelip geçer” dedi.

İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihiyle yaşanılacak bir kent olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Dr.Sırrı Aydoğan, Diyarbakır’ın da büyük potansiyeli olan bir kent olduğunu vurguladı. Barış sürecinin olumlu etkileri olacağına inandığını kaydeden Aydoğan, “Hiç kimsenin endişesi olmasın ki, bölgede barış ve huzur olduğu zaman her şey olacaktır. Sanayi ve turizm gelişecektir. Eskiden Karadeniz’i, Urfa’yı, Mardin’i kimse bilmezdi. Dünya insanları aynı yerlere seyahat etmekten bıktı. Bölge de bu gelişmelerden mutlaka payını alacaktır” diye konuştu.

 
“Torunlarımız neden kavga etsin?”

Diyarbakırlı gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aydoğan, barış sürecine ilişkin görüşlerini açıkladı. Kendisinin Bitlis’te uzun yıllar görev yaptığını hatırlatan Dr. Sırrı Aydoğan, bölge insanını da bu nedenle gayet iyi tanıdığını söyledi. “Nemrut Dağı’nın eteklerinde birlikte kuzu yediğim adamın torunuyla, benim torunum neden kavga etsin?” diye soran İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler ayrıca, din birliği gibi çok önemli bir faktöre sahibiz. Geçmişten gelen güzelliklerimiz var ve bunları bozmak çok zor. Münferit olaylar olabilir ama bunları toplumların tümüne mal etmek yanlış olur. Sulh istemeyen bir insan olabilir mi? Sulh huzurdur. Şahsi çıkarı olan birkaç kişi dışında Batı’da ya da Doğu’da sulh istemeyen kimsenin, siyasi partinin olması mümkün değildir. Türkiye, kaynakları çok büyük bir ülke. Bu sıkıntılar bitince, yaraların kolay sarılacağına inanıyorum”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Dr.Sırrı Aydoğan, Diyarbakırlı gazetecilere, Büyükşehir Belediyesi’nin Kardeş Aile Projesi ve İGEP (İç Göç Entegrasyon Projesi) hakkında da bilgi verdi.

İpek: “İki kentte kardeşlik kültürü var”

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Veysi İpek ise İzmir’e gerçekleştirdikleri ziyaretten dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Diyarbakır’ın 8 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu ve medeniyetin ilk başladığı kentlerden biri sayıldığını belirten İpek, İzmir ve Diyarbakır’ı kardeşlik ve tartışma kültürünün yoğun olduğu iki kent olarak tanımlayarak, “Entelektüel yapısıyla Türkiye’ye yön veren, buradan çıkan fikirlerle ülke mozaiğini şekillendiren bir kent olan İzmir’de olmaktan mutluyuz. Size Diyarbakır’dan selam getirdik. Bizler de sizleri önümüzdeki günlerde Diyarbakır’da ağırlamaktan mutlu olacağız” dedi.