İsrail'in Ramat Gan Hayvanat Bahçesi'nden Sasalı'daki doğal yaşam parkına 2012 yılında getirilen "Şımarık" isimli dişi zebra ile "Aygır" adı verilen erkek zebranın ikinci yavrusu olarak dünyaya gelen dişi zebraya, doğal yaşam parkı çalışanları tarafından "Zeliş" adı verildi.

Zürafa, deve kuşu ve su aygırı ile birlikte 18 bin metrekarelik Afrika Savanı alanında yaşayan, 6 ferdi bulunan zebra ailesinin en küçüğü olan "Zeliş", annesinin yanından bir an olsun ayrılmıyor.

Günün önemli bölümünü annesinin gövdesinin altında geçiren "Zeliş", anne sütüyle besleniyor. Gelecek ay katı gıdalara geçmesi beklenen "Zeliş"in doğumu sonrası baba "Aygır"ın da savandaki diğer türleri ailesine yaklaştırmamaya özen gösterdiği gözleniyor.  

Parka gelen ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği "Zeliş", veteriner hekimler ve bakıcılar tarafından 24 saat gözlem altında tutuluyor.

"Zeliş"in bakıcısı Faik Kasap, parkta zebra ailesine baktığı süre içinde iki yavrunun daha dünyaya geldiğine şahitlik ettiğini ancak "Zeliş" ile aralarında farklı bir bağ oluştuğunu dile getirdi.

"Zeliş ile aramızda duygusal bir bağ var"


Anne zebra "Şımarık"ın 12 ay süren hamileliği sırasında sürekli yanında olduğunu anlatan Kasap, "Doğumu 45 dakika sürdü. Bu sırada da bebek çok hareketliydi. Sağlıklı bir yavru olarak dünyaya geldi. Aynı çocuğumuz doğmuş gibi sevindik. Burada aynı evde çocuğumuzla olduğu gibi duygusal bir bağ kuruyoruz. Eve gittiğimizde devamlı 'acaba burada bir sıkıntı var mı?' diye sormadan edemiyoruz. Sabah işimize heyecanla başlıyoruz." diye konuştu.

Mesaisinin tümünü neredeyse "Zeliş" ve ailesiyle ilgilenerek geçirdiğini belirten Kasap, zebra ailesinin sürü psikolojisinden dolayı dünyaya gelen yavruyu koruma iç güdüsüyle beraber hareket ettiğini söyledi.
 

"Zeliş doğdu, yaşam parkına ilgi arttı"


İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Şahin Afşin, 425 bin metrekare alan üzerine kurulu parkta 125'ten fazla türde bin 500'e yakın hayvanın barındığını aktardı.

"Zeliş"in yaz ayları öncesinde dünyaya gelmesinin yaşam parkına ilgiyi artırdığını ifade eden Afşin, "Özellikle 19 Mayıs'ta buraya gelen çocuklar henüz bir günlük olan yavrumuzu görme şansı buldu. Okullardan gelen gruplar zebrayı görmeden parkı terk etmiyorlar. bu arada sadece yavru zebramız dünyaya gelmedi. Son dönemde çinçillalar, maralar ve 30'a yakın da ceylan dünyaya geldi." diye konuştu.

Afşin, alandaki havyan türleri ve sayılarını arttırmak için çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.