İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, Ege Öğretim Elemanları Derneği üyesi bazı doktorlarla birlikte Tabip Odası’nda düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Torba Yasa’ya tepki gösterdi. Kaptaner, "Hekimlerin başına bu torbayı geçiremeyeceksiniz. Öğretim üyeleri kiralık işçi değildir. AKP iktidarı ve Sağlık Bakanlığı hekim düşmanlığını hala devam ettiriyor" diyerek başladığı konuşmasında Sağlık Bakanlığı’na mobbing davası açacaklarını söyledi. Kaptaner, Hükümet’in "Tam Gün Yasası çıkaracağız, halkın bıçak parası vermesini önleyeceğiz" diyerek kamuoyunu aldattığını, halkın sağlık hakkına saldırdığını öne sürerek şunları söyledi:

"Bu yasa, hasta ile doktor arasında kalması gereken bilgilerin kişilerin onayı alınmaksızın resmi makamlara verilmesini sağlamak peşindedir ve her türlü etik anlayışa aykırıdır. Halkımız bir nevi fişlenme durumu ile karşı karşıyadır. Bu yasa yıllardır ülkemizde mevcut olan hekimlerin kendi kurumlarındaki mesailerini tamamladıktan sonra serbest hekimlik yapma hakkını ortadan kaldırmaktadır. Tıp fakültesi öğretim üyelerini üç ay içinde kapatmaya zorlamaktadır. Kapatmayanların üniversite ile ilişkileri kesilecektir. Muayenehanelerini kapatmak zorunda bırakılan öğretim üyelerine kiralık işçi olmak dayatılmaktadır. Halk düşünülüyor olsaydı hekimlerin tam gün statüsü ile sadece hastanelerinde çalışması gerekir deyip mesai sonrasında özel ve vakıf hastanelerine peşkeş çekilmesiyle savunulan tam gün ruhu en can alıcı noktasından hançerlenmezdi. Üniversite kurum olarak özel hastanelerle anlaşırsa öğretim üyeleri bu özel hastanelerde çalışabilecek. Özel hastaneden yurttaşlardan alınan katkı paylarıyla beraber elde edilen gelir, üniversiteye gelir olarak kaydedilecek, bu gelirin yarısı öğretim üyelerine verilecek."

İKTİDAR İŞÇİ BAŞI DAYILARI GİBİ


Kaptaner, iktidarın hekimlere Çukurova’da işçi simsarlarının pamuk toplayan işçilere yaptığı muameleyi yaptığını öne sürdü. Kaptaner, "Çukurova’da dayıbaşılar işçieri başka tarlaya kiralar ve yarısını kendi alır yarısını işçiye verir. Sağlık Bakanlığı da bizi pamuk tarlası işçileri gibi çalıştıracak. Vatandaştan yüzde 200’e yakın katkı payı alacak vatandaş bilmeyecek ki bu paraları kim alıyor? Oylar iktidara ama bunu kamuoyuna anlatacağız" dedi.

MUAYENEHANE KAPANMAYACAK

İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, öğretim üyelerinin üniversiteyi terk etmeyeceğini belirttti. Kaptaner, "Öğretim görevlilerinin yasa çıktıktan sonra üç ay içinde muayenehanelerini kapatmaları gerekiyor. Yoksa üniversite ile ilişikleri kesilecek. Gelin ilişiğini siz kesin ve üniversiteden atın. Sağlık Bakanlığı inatçı bir biçimde hekimlere yönelik mobbing uyguluyor. Muayenehanelerini kapatmayacaklar ve hukuksal mücadelelerine devam edecekler. Türkiye kendi üniversite görevlilerini üniversiteden atacak kadar kendi kaynaklarını heder edecekse yapsın" dedi.