Gülçin Karaegemen-Türkiye Belediyeler Birliği ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen mevzuat bilgilendirme toplantısı dün başladı. İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, ilçe belediye başkanları ve meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen program üç gün boyunca devam edecek. Kaya Termal Otel'de gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, kentsel dönüşüm ve EXPO 2020 hakkında açıklamalarda bulundu. EXPO 2020'nin kazanılması için çok sayıda çalışma ve lobi faaliyeti yürüttüklerine vurgu yapan ve dünya fuarı olan EXPO'yu en iyi şekilde gerçekleştirmek istediklerini belirten Vali Kıraç, "EXPO 2020'yi kazanarak dünyanın en büyük insanlık buluşması olarak gerçekleştirmek istiyoruz. EXPO ticaret fuarı değildir. Fuarların olimpiyatı olarak anılan bir fuardır. EXPO 2020'yi kazanarak dünyanın en büyük insanlık buluşması olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Narlıdere'nin içinde yer aldığı Balçova'da bulunan İnciraltı'nı EXPO alanı olarak belirlerdik. Bu alanın büyüklüğü 270 hektarlık bir alandır. 161 EXPO üyesi ülke bu alana gelerek 6 aylık süre ile kendileri ve fikirleri bu alanda yer alacaklardır. 270'lik hektarlık bu bölge yeşil alan olarak şuan İzmir'e kazandırılmıştır. Tabi EXPO' lar 1800 yıllardan beri uygulanıyor. Dünya organizasyonu olan büyük fuarı en iyi şekilde gerçekleştireceğiz. Bu sürece destek olması açısından İzmir İktisat Kongresinin uluslar arası bir katılımla gerçekleştireceğiz. 2013 yılındaki 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Şenliği İzmir'de gerçekleştirilecek. Türkiye'de yapılan çok sayıda uluslararası yapılacak konferansın yapılması için bakanlarımız çalışıyor" diye konuştu.


Kentsel dönüşüm kimsenin hırsına peydah edilmemeli

Kentsel Dönüşüm ile ilgili açıklamalarda da bulunan Vali Kıraç, "Kentsel dönüşüm sadece bir yıkım ve alan temizliği değildir. Bu kapsamda afet riski alanlarında kanun büyük fırsattır. Kentsel dönüşümü ne kadar mekansal bir planlamayı işaret ediyorsa da aslında sosyal bir planlamadır. Kentsel dönüşüm uygulanırken sadece eski binaların yıkılması ve yeni binaların yapılması olarak algılanmamalıdır. Bu konuda gereken uzlaşı sağlanmalıdır. Kentsel dönüşüm kimsenin hırsına peydah edilmemesi gerektiği çok açıktır. Sosyal ve kültürle bir planlama olacağı unutulmamalıdır.Kentsel dönüşümün uzlaşı ile yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm kimsenin hırsına peydah edilmemesi gerekiyor. Bugün metropollerimiz plansız yapılaşmalar nedeniyle adeta yaşanmaz hale gelmiştir. Ülkemizin büyük bir bölümü de 1'inci kuşakta deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu coğrafyada yaşıyorsak depremle birlikte yaşama mecburiyetindeyiz. Bu nedenle de depremin vereceği zararı en aza indirecek planlar yapmalıyız. Artık afet bilincimizi de belirli bir seviyeye getirdik. Bundan sonraki süreçte de sizlerin desteği ile daha iyi bir duruma gelecektir" dedi.


Kentsel dönüşüm sosyal planlamadır

Kentsel dönüşümün sadece bir yıkım ve alan temizliği olmadığını vurgulayan Kıraç sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu kapsamda afet riski alanlarında kanun büyük fırsattır. Kentsel dönüşümü ne kadar mekansal bir planlamayı işaret ediyorsa da aslında sosyal bir planlamadır. Kentsel dönüşüm uygulanırken sadece eski binaların yıkılması ve yeni binaların yapılması olarak algılanmamalıdır. Bu konuda gereken uzlaşı sağlanmalıdır. Kentsel dönüşüm kimsenin hırsına peydah edilmemesi gerektiği çok açıktır. Sosyal ve kültürle bir planlama olacağı unutulmamalıdır. Bu konuda belediye başkanlarımızdan yasanın zamanında uygulanması noktasında daha hızlı olmalıdır."

Kanun doğru bir şekilde uygulanmalı

Narlıdere Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeleri Birliği Başkanı Abdül Batur ise gerçekleştirerek yerel yönetimlerin ülke için önemine vurgu yaparak, Ticaret Hukuku, Borçlar Kanunu, Bütünşehir Yasası konusunda böyle bir toplantı düzenleme gereği ortaya çıktığını belirterek, "1,5 yıl sonra uygulamaya konulacak bir Bütünşehir Yasası var. Tüm belediyelerimizin şirketleri var. Bu şirketlerin Ticaret Hukuku'na göre yönetilmesi söz konusu olduğu için bunu da seminer konusu yaptık. Özellikle afet riski taşıyan alanların dönüştürülmesi ile ilgili çıkan kanundan sonra yerel yönetimleri yönlendirici çalışmalar var. Ama bunların daha detaylı bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi çok önemli. En önemli çalışmalardan bir tanesi kentsel dönüşüm olacak. Bu kanunun doğru bir şekilde uygulanabilmesi gerekiyor. İnsanlarımızın ve yerel yöneticilerimizin birbirini tanıyarak belediye sıkıntıları dışındaki örf, adet ve geleneklerimizi de paylaşıyoruz" diye konuştu.