Esin Gençel- Karşıyaka Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı, Yamanlar'da bulunan açılısını 1 ay önce CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yaptığı Yamanlar Gençlik Eğitim ve Kamp Merkezi'nde gerçekleşti. Meclis gündeminden önce konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın gündeminde Yamanlar'a yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi vardı. Yapılacak olan tesis için Yamanlar'ın seçilmiş olmasında henüz bir resmiyetin olmadığını belirten Durak, işleyen bir süreç varsa da bilgilerinin dışında olduğunu söyledi. Durak, "Bu tesis için belirlenen yer İzmir için yapılabilecek en kötü seçimdir. Bu yorum belediye başkanının isyanı olarak değerlendirilmemelidir. Bu tesisin yapılacağı alan tüm İzmir için önemlidir. İzmir'e nefes aldıran, nadir alanlardan biridir. Elimizdeki böyle bir zenginliği pervasızca harcama hakkımız yok.  İnsan olarak canıma kast edilmek isteniyorsa karşı dururum. Bu mücadelede bize kurşun sıkılacaksa karşı dururuz" diye konuştu.

Bize bilgi verilmedi

Tesisin yapılması planlanan alanın 907 parsel 192 hektar olduğunu sözlerine ekleyen Durak, "Bu alan Bostanlı Baraj Havzası'nda kalıyor. Geri kalan da orman, mera ve makiliklerden oluşuyor. Zaten alan 1 milyon 720 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Katı Atık Bertaraf Tesisi, Karşıyaka İlçe Merkezi'ne üç kilometredir. Buraya uzaklığı ise sadece 3 kilometredir. Yamanlar Sağlıklı Merkezi'ne uzaklığı da 2 kilometre mesafede. Bu alan bir dönem verem hastalarının tedavisi için hizmet vermiş. Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin gerçekleşmesi durumunda hava, su, toprak karakteri, habitatları, doğası büyük zarar görecektir. Biriktirilecek kompost yığınlarından üretilen gazlar hava kalitesini bozacaktır. Alandan sızan su ile toprak bozulacak Yamanlar Suyu heba olacaktır. Bu bölgedeki 70 kuyu ile Bornova, Bayraklı, Menemen'in su ihtiyacı karşılanıyor. Yani bölgede yaşayan 1 milyon insanın evindeki sudan zehir akması demektir. Siyasal karar verebileceklerini bile düşünmek istemiyoruz. İnsan sağlığı gibi önemli konuda küçük hesapların bahsini düşünmek bile doğru değildir Ancak 'tesis uygundur' diyenler, yıllar önce dereleri ıslah edemeyenler ve orada 70 -80 insanın canının hesabını veremeyen insanlardır. Yine acımasızca bu konuda karar veriyorlar. Karşıyaka Belediyesi olarak bu konunun takipçisi olacağız. Taşıma sırasında haşereler ortaya çıkacak. Yine metan, hidrojen ve sülfat gibi gazlar, kansorejen maddeler İzmir Körfezi'ni etkileyecek ve kanser oranları artacaktır. Kente kötü koku yayılacak. Rüzgarın estiği alanda bu yapılmak isteniyor. Uçaklar bile İstanbul'dan gelirken bu bölgeden geliyor. Yer seçimi yapılırken bu konu bile dikkate alınmalıdır. Bostanlı Barajı koruma havzasında kalan bu tesis havzayı kullanılamaz hale getirecektir. Tesis için yer seçimi yapılırken bilimsel inceleme yapılmamıştır. ÇED sürecinde bütün gerçekler ortaya çıkacaktır. Yapılanın uluslararası anlaşmalara bile aykırı olduğu ortaya çıkacaktır. Biz bu sürecin içinde hiç olmadık. Bize bilgi verilmedi. Tüm İzmir için tehlikeli olan bu süreci çözmek istiyoruz" dedi.

Çöp değil yatırım bekliyoruz

Çöpün bertaraf edileceği alanın şehrin 50 – 100 kilometre dışında olması gerektiğini belirten Durak, "Çıkıp 'basını ikna ettik' diyorlar ama öyle değil. Basın başka yerde mi yaşıyor? Muhtarlar bunu görüyor. Bir çöpün bertaraf edileceği alan şehrin 50-100 kilometre uzağında olması lazım. Hiç sorun yokmuş gibi bunu getirmek doğru değil. Basite kaçan fikirler söyleniyor. Biz kendi bölgemizde yaşadıklarımızı biliyoruz. Harmandalı'da bizim sınırlarımızdaydı. Mavişehir, şantiye alanı çöp alanıydı. Biz çöp ile yıllarca iç içe yaşadık. Neden biz. Niye Karşıyaka, Çiğli ve Menemen? Bu sorun halledilmezse gerçekten çok sıkıntı çekeriz. Bizim soluduğumuz havadan, içtiğimiz suda sorun olacak. İnsan olarak canıma kast ediliyorsa benim önlem almak görevimdir. Resmi görev ile, atama ile gelenler yarın buradan gidebilirler ama biz buradayız. Tartışmak zorundayız. Taraflı, siyaset yaparak bakarsak bunu çözmemiz kolay değil. Yaşadığımız bölgenin nimetlerinden faydalanmak istiyoruz. Bu mücadelede bize kurşun sıkılırsa karşısında dururuz. Sorunun çözümü de vardır. Eski tarihlerde hazırlanan projeler var. Bu projeler ciddi projelerdir. Rafa kaldırılan bu işler ciddiye alınmalıdır. Biz kendi bölgemizde yatırım bekliyoruz çöp değil. Çöpü bertaraf edebilirsiniz. Bize en acı gelen sorulmaması. Biz, bu bölgede sıradan bir insan muamelesi görüyoruz. Karşıyakalı bize hesap soruyor. Onlar 'başkanım bu nedir, niye bu yapılıyor' diyorlar. Buna karşı durmamız gerek" diye konuştu.

Çocuk bile inanmaz


Toplantıda söz alan bir diğer isim ise Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Türksoy oldu. Türksoy, "Ben Büyükşehir'deki arkadaşlarla görüştüğümde 'sorun yok' diyorlar. Bana 'çöp girecek, sorunsuz bir şekilde çıkacak' diyorlar. Hayvan entegre tesisinde ancak böyle olur. Orada hayvan gelir diğer taraftan sucuk olarak çıkar. Buna çocuk bile inanmaz. Günde 4 bin ton çöpün geldiği bir alanda kirliliğin olmaması imkansızdır" dedi.