Aramalar sonucu, uçağın düştüğü bölgede yakıt atıkları bulundu. Enkazın olduğu bölgenin belirlendiği ancak nokta tespiti için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı mayın tarama gemisinin çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi. Pilotların uçaktan atlama ihtimali değerlendirilirken karadan yapılan arama çalışmaları da sürüyor.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Foça ilçesinde eğitim uçuşu yaptığı sırada kaybolan, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait T-37 tipi uçağının düştüğü yerin belirlendiğini söyledi. EXPO 2020 logo tanıtım toplantısından sonra bir açıklama yapan Vali Kıraç, “Uçağın bulunduğu yer, veri olarak tespit edildi. Dalgıçlar, dipte arama çalışmalarını yürütüyor.” dedi. Uçağın düştüğü yerin, denizin 127 ile 130 metre altında olduğu belirtiliyor.


GENÇ PİLOTUN AİLESİNİN ENDİŞELİ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

İzmir'de Aliağa Körfezi açıklarında eğitim uçuşu yaparken kaybolan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait T-37C uçağında bulunan pilot Serkan Sağır'ın (23) Erzincan'daki baba ocağında endişeli bekleyiş sürüyor.

Foça ve Yenifoça beldesi arasındaki Aslanburnu mevkii açıklarında denize düşen uçakta bulunan iki pilottan biri olan Hava Pilot Teğmen Serkan Sağır'ın 3 ay önce İstanbul Hava Harp Okulu'ndan mezun olduğu öğrenildi.

Erzincan Meslek Yüksekokulu Mobilya Bölümü'nde teknisyen olarak görev yapan Rıza Sağır ve ev hanımı Sebahat Sağır çiftinin iki erkek çocuğundan büyüğü olan Serkan Sağır'ın 3 ay önce mezun olduktan sonra İzmir Çiğli'de teğmen olarak göreve başladığı belirtildi.

Olayın duyulmasının ardından Serkan Sağır'ın anne ve babasının yaşadığı Akşemsettin Mahallesi 670 sokaktaki evleri ziyaretçi akınına uğradı. 112 Acil Servis ambulansı da evin önünde hazır tutulurken, Erzincan Vali Vekili Abdullah Çiftçi, Erzincan AK Parti Milletvekili Sebahattin Karakelle ve aileyi tanıyan çok sayıda kişi eve gelerek ziyarette bulundu.

Genç teğmenin annesi Sebahat Sağır, sabah saatlerinde fenalaşarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Teğmen Serkan Sağır'ın evinde endişeli bekleyiş sürüyor.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

İzmir Foça'da, irtibat kesilen ve denize düştüğü sanılan eğitim uçağı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde de bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada, "Aliağa Körfezi açıklarında eğitim uçuşu yapmakta olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir adet T-37C uçağından 16.05'ten itibaren haber alınamamaktadır. Haber alınamayan uçakta bulunan iki uçucu personel ile ilgili arama-kurtarma çalışmaları bir adet CN-235 uçağı, bir adet Cougar helikopteri, üç adet sahil güvenlik botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı kurtarma gemisi ve mayın avlama gemileri ile havadan ve denizden yoğun olarak devam etmektedir." denildi.

Hatırlanacağı gibi, İzmir'de Güzelbahçe açıklarında geçen 14 Temmuz'da düşen T-37 tipi eğitim uçağında bulunan Pilot Öğretmen Yüzbaşı Hasan Öztürk ile pilot adayı Teğmen Erol Er şehit olmuştu. Pilotların, uçağı, yerleşim alanlarına düşmek üzereyken denize yönelttiği belirlenmişti. 5 Mart 2007 tarihinde de aynı tip uçak Manisa'da düşmüş, olayda Teğmen Barış Çakır şehit olmuştu.

Mart ayında meydana gelen bu acı kazanın ardından, aynı yılın Eylül ayında bu defa İzmir'de bir T-37 eğitim uçuşu sırasında düştü. Uçakta bulunan yüzbaşı Ahmet Kendir ve Teğmen Ersun Atılgan, son anda uçaktan kendilerini fırlatarak, kazadan yara almadan kurtulmuştu.

Jet motorlu, Amerikan Cessna şirketinin imalatı T-37'ler, Türk Hava Kuvvetleri'nde jet başlangıç uçuş eğitiminde kullanılıyor. Çiğli'deki 122. Filo'da görev yapan uçaklar, Güney Koreli KAI şirketinin imalatı, pervaneli KT-1'lerle değiştiriliyor. Bu uçakların üretimi, Ankara'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tesislerinde gerçekleştiriliyor. T-37 ile temel jet eğitimini 122'nci Filo'da bitiren pilot adayı teğmenler, daha sonra T-38 uçakları ile uçuş eğitimlerini tamamlayarak pilot brövesi almaya hak kazanıyor.


T 37 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Mürettebat: 2 (1 öğretmen pilot, 1 öğrenci pilot)

Motor: 2 adet J69-T-25 turbojet

Kanat Açıklığı: 10.32 metre

Gövde Uzunluğu: 8.92 metre

Yükseklik: 2.79 metre

Boş Ağırlık: 1.840 kg

Azami Kalkış Ağırlığı: 2.980 kg

Maksimum Hızı: 685 km/saat

Seyir İrtifası: 7.620 metre

Menzili: 1.500 km