Efes Antik Kenti, yılbaşından bu yana en kalabalık gününü yaşadı. Sabah saat 05.00 sıralarında başlayan, zaman zaman şiddetini arttıran yağmura rağmen antik kent binlerce turistin akınına uğradı. Kuşadası limanına sabah 06.00 sıralmarında 'Noordam', 'S.S Voyager', 'Wind Spirit', 'Seabourn Spirit', 'C. Reflection' adlı kruvaziyer gemileriyle gelen 9 bin 150 turistin büyük bölümü Meryemana’da hacı olduktan sonra Efes Antik Kenti'ni gezdi.

Turist gruplarının Efes’in üst kapısından giriş yapmasından sonra yağmur şiddetlendi. Grupların dönüş için çıkış kapısına yöneldiği 09.37’de, antik kent alt giriş kapısında şiddetli bir patlama sesi duyulurken, beyaz bir ışık ortaya çıktı. O anda turnikelerden içeriye girmeye çalışan turist grubu, kapı giriş görevlileri ile çarşı esnafı büyük bir panik yaşadı. Işığın görüldüğü yere koşan esnaf ile görevliler, antik kent girişindeki yolun sol tarafında bir çam ağacına yıldırım düştüğünü farketti.

BİLGİSAYAR VE ELEKTRONİK EŞYA ARAZILANDI

Yıldırım, antik kent girişinde bilet gişesi, karakol ve çarşıdaki dükkanların sigortasının atmasına, elektronik aletlerin ve bilgisayarların kısa devre yaparak yanmasına neden oldu. Antik kent girişindeki turnikelerin büyük bölümü de arızalandı. Bu sırada antik kentin kapısından giriş yapmakta olan bir turist kafilesi olası bir facidan son anda kurtulduğu öğrenildi.

Görgü tanıklarındar Cevat Taşkınçay, faciadan dönüldüğünü belirterek, "Saat 09.35 sıralarında bu kapıdan bir grup içeri girmek için geldi. Kuşadası’na gelen gemilerin getirdiği turistlerde üst kapıdan giriş yapmıştı. Yağmurla birlikte bir anda ortalığı bembeyaz bir ışık kapladı, ardından büyük bir patlama oldu. Hepimiz ne olduğunu bilmediğimiz için panik yaşadık. O nokta, turistlerin durarak antik tiyatroyu çektikleri nokta. Genellikle günün her saati o nokta kalabalık olur. İçerden grup çıkışları olsa veya içeri giren grup 25 metre daha ilerlese büyük bir facia yaşanırdı. Şans eseri yıldırım düşmesi anında orada kimse yoktu" dedi.