Temiz bir çevre için yol haritası oluşturmak üzere önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez kentin çevre envanterinin yapılması ve ekosistem dengesinin korunması için genel stratejileri belirlemek üzere  “İzmir Ekoloji Forum”u düzenledi. İzmir’i Akdeniz’in lider kentlerinden biri yapmak hedefiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan İzmir Akdeniz Akademisi’nin gerçekleştirdiği foruma akademisyenler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU bürokratları, çevre aktivistleri ve avukatlarının yer aldığı 60 kişi katıldı. 

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen forumda; “Doğal Varlıkların Korunması İçin Ekolojik Planlama”, “Enerji (yenilenebilir, yenilenemez, enerji verimliliği, alternatif enerji kaynakları)”, “Atık Azaltma /Atık Yönetimi (kaynakta azaltma, geri kazanım, geri kullanım) ile “Çevre Planlama ve Yönetim Sistemleri (ekolojik planlama, eko köyler vb.)” konuları ele alındı.

Doğal Varlıkların Korunması ile ilgili çalışma grubunun moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem, Enerji Çalışma Grubu’nun moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Biomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Nuri Azbar, Atık Azaltma/Atık Yönetimi Çalışma Grubu’nun moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Büyükkamacı, Çevre Planlama ve Çevre Yönetimi Çalışma Grubu’nun moderatörlüğünü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Sezai Göksu üstlendi.

İzmir Ekoloji Forumu’nun açılış konuşmasını yapan Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, Akdeniz Akademisi fikrinin İzmir’de yapılan Kültür Çalıştayı ile birlikte ortaya çıktığını, İzmir’in çevre stratejilerini belirlemek için düzenlenen bu forumun da çok verimli geçeceğine inandığını söyledi. 4 saati geçen grup çalışmalarında mevcut durum, mevzuat, sorunlar ve öneriler ile birlikte yapılacaklar çalışmalar ile ilgili stratejiler belirlendi. Hazırlanan sunumlar toplantının final bölümünde tüm katılımcılarla paylaşıldı.  Sunumların önümüzdeki günlerde kitap haline getirileceği belirtildi.