Slovenya'nın Bled şehrinde UNESCO patronajlığında düzenlenen organizasyona katılan İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi mezunu Ceren Türkmen, hazırladığı proje ile final sürecine katılmaya hak kazandı. Çin, Rusya, Hindistan, Venezuela, Ruanda, Kanada, İsveç ve İngiltere dahil 38 ülkeden üniversitenin katıldığı organizasyonda, İEÜ Mezunu Ceren Türkmen ekip arkadaşları Öykü Cilasun ve Beril Yazar ile birlikte hazırladığı projesiyle, "En Yenilikçi Üniversite" kategorisinde ilk 5 arasına girdi.

Projede hem maddelerin hem de insanların geri dönüşümünü konu aldığını söyleyen Ceren Türkmen, "Projemde, doğanın korunmasını sağlayacak geri dönüşümle üretilecek sığınak tasarımı içeren, en önemlisi ne kadar değerli oldukları farkedilmemiş insanları;  evsizleri hayata döndürecek bir fikir ortaya sunduk. Bu fikir geri dönüşümle elde edilen sığınakların teknik bilgisini, evsizlerin topluma nasıl geri kazandırılacağını ve sürecin nasıl finanse edileceğini içeriyor. Bu organizasyonda üniversitem adına bu proje ile kazandığımız sonuç ben çok mutlu etti" diye konuştu. Projenin danışmanlığını ise İEÜ Embryoniks Müdürü Taylan Demirkaya üstlendi.

Zirve, 2011-2012 yılında 213 ülkeden 23 bin 500'den fazla gencin bin 469 inovatif fikir geliştirdiği tüm aktiviteleri biraraya getiren bir organizasyon oldu. Tüm bu fikirler için projeler üreten gençler, teması "Daha Akıllı, Daha Sürdürülebilir ve Daha Kapsayıcı Bir Gelecek" olarak belirlenen zirvede, işsizlik, sosyal girişimcilik, eğitimdeki sıkıntılar ve işletmelerin rolü gibi çeşitli alanlarda günümüz dünyasının zorluk ve problemlerini tartıştı. Zirveye, Slovenya Cumhurbaşkanı Dr. Danilo Türk'ün  yanı sıra önemli gelecek bilimcilerden Joel A. Barker, işletme stratejisti Deepa Prahalad, eski OECD Genel Sekreteri Donald Johnston, Riccardo Illy, Sandi Ceöko gibi pek çok saygın isim ve akademisyen katıldı.

Zirveye dünyanın dört bir yanından gençlerin çok farklı projelerle katıldığını belirten İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü Doktora öğrencisi ve Challenge:Future Toplulukları Başkanı Damla Aktan, tüm dünyadaki toplulukların katılımıyla yapılan bir araştırmanın sunumunu yaptı. Araştırmanın gençler üzerinde yapıldığını belirten Aktan, "Gençlerin vizyonunda 2030 yılında Dünya'nın ve ülkelerin durumu, gençlerin hayalleri ve o hayallere kendi akademik ve profesyonel geçmişleri ile nasıl katkı yapabileceklerini araştırdık. Daha sürdürülebilir bir gelecek için strateji planlaması yapmayı hedef aldık.  Yapılan çalışmanın raporu zirvede başarıyla sunuldu. İlerleyen dönemde bu raporu ülke hükümetlerine de ulaştırmaya çalışacağız" dedi.