Altı yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği akülü tekerlekli sandalyesi artık kullanılmaz duruma gelen Tamer Daşdemir, rapor için Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Ortopedik engelli Daşdemir, kurumlar arasındaki rapor anlaşmazlığı yüzünden, senet karşılığında satın aldığı akülü tekerlekli sandalyesini bir hafta kullandıktan sonra geri vermek zorunda kaldı. Daşdemir, SGK ve hastane arasındaki yaşadığını belirttiği bu sorun nedeniyle İzmir İl Sağlık Müdürülüğü’ne dilekçeyle başvurarak şikayetçi oldu.

Akülü tekerlekli sandalyenin, hastanede sağlık heyetinin verdiği 'Akülü araba kullanabilir' raporu ile birlikte verilen reçeteyle, bir ilaç gibi, bu arabaları satan medikal firmalardan alındığını belirten Daşdemir, "Akülü tekerlekli sandalyenin fiyatı 2 bin 100 TL. Devlet bunun 1900 TL’sini karşılıyor. Geriye kalan 200 TL’yi biz engeliler cebimizden ödüyoruz. SGK, ödemesi gereken parayı bir ay içinde bankaya yatırıyor. Fakat bekleyecek durumda olamayan engeliler, gidip medikal firmaya senet imzalayarak, alıp kullanmaya başlıyor. Daha sonra parası SGK tarafından bankaya yatırıldığında ödeyip senedini geri alıyor. Ancak kurumlar arasındaki bürokratik engeller ve anlaşmazlık yüzünden, tıpkı benim yaşadığım gibi birçok akülü tekerlekli sandalye ihtiyacı olan engelli mağdur oluyor" dedi.

Kendisinin geçen ocak ayı sonunda ilk başvurusunda, SGK’nın, alt ekstremitelerinin (bacakların) kullanılamadığının belirtilmediği, üst ekstremitelerinde (kollar) ise tek taraflı fonksiyona engel bir durum olduğu ibaresi yazılmadığı için bunun düzeltilmesini istediğini dile getiren Daşdemir, "Raporun düzeltilmesi için ikinci kez hastaneye gidip, tekrar SGK’ya başvurdum. Bu kez reçetede eksiklikler olduğunu belirterek bunların düzeltilmesini istediler. Evim Gaziemir’de. Yağmur çamur demeden, engelli halimle, günlerce rapor almak için Alsancak’a gidip geldim ve hala bir çözüm bulamadım. İki kurum arasındaki uygulama yanlışlıklarının kurbanı bizler oluyoruz. Artık benim de bu sorunu yaşayan diğer engeliler gibi canıma tak etti. Bu konuda İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi verdim" diye konuştu.

MAVİ KAPAKTAN MEDET UMUYORLAR


Konak Kent Konseyi Engelli Meclis Başkan Yardımcısı Metin Çınar da akülü tekerlekli sandalyenin engeliler için bir hak olduğunu, SGK ve hastaneler arasındaki bürokratik sorunlar konusunda çok sayıda engelliden şikayet aldıklarını dile getirerek, "Onlar da akülü tekerlekli sandalye temini için mavi kapak kampanyasından medet umuyorlar. Hastanelere, akülü tekerlekli sandalye raporu almak için İzmir’in dağ köylerinden bile gelenler var. Bu insanlar iki kurum arasında yaşanan bu aksaklıklar nedeniyle sonuç alıncaya kadar kalacakları, yatacakları bir yer yok. Her gün gidip gelerek bu işkenceyi yaşıyorlar. Doktor tarafından yazılan ilaç nasıl reçete ile alınıyorsa engelli de reçete ile protezini, akülü tekerlekli aracını alabilmeli" dedi.